Spring naar de content

Walter Scott: hoe een video het verschil moest maken

De dood van de Amerikaan Walter L. Scott heeft wereldwijd tot veel geschokte reacties geleid. Hij is het zoveelste slachtoffer van extreem politiegeweld in de VS, en het feit dat zijn dood werd vastgelegd op camera maakt deze zaak van essentieel belang.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Iris Verhulsdonk

Scott (55) vluchtte voor een politie-agent nadat hij was aangehouden na een verkeerscontrole. De agent in kwestie, de 33-jarige Michael Thomas Slager, schoot hem acht keer in de rug waarvan één kogel het hart raakte. Scott was op slag dood.

De agent verklaarde dat hij handelde uit zelfverdediging. Scott zou Slagers taser hebben gepakt, en Slager zou gevreesd hebben voor zijn leven. Video-opnames van de schietpartij – gemaakt door Feidin Santana, die vlakbij stond te telefoneren – laten een ander beeld zien. In de video is duidelijk te zien hoe het slachtoffer al enkele meters verwijderd is van de agent, als hij het vuur opent. Vervolgens is te zien dat de agent een object oppakt en dit dichter bij het lichaam legt – vermoed wordt dat dit de taser is waarover hij later sprak. Vervolgens is ook te zien hoe het levenloze lichaam van Scott in de boeien wordt geslagen en er geen poging tot reanimatie wordt gedaan.

De beelden lijken iets te bevestigen wat al langer wordt geroepen: zwarte Amerikanen moeten het bij de blanke politie-agent ontgelden. De vader van het slachtoffer verklaarde: “Het zou nooit aan het licht gekomen zijn zonder de opname, ze zouden het gewoon onder het tapijt hebben geveegd, zoals bij vele anderen is gebeurd.”

Politiegeweld in Amerika is al tijden een groot probleem. Het aantal doden door toedoen van politie-agenten in de maand maart is erg hoog, ontdekte de politieke blog ThinkProgress. Het gaat om 111 personen, 36 meer dan een maand eerder.

#BlackLivesMatter
De beweging #BlackLivesMatter is opgezet na de moord op Trayvon Martin, een 18-jarige die onbewapend was toen hij werd neergeschoten door buurtwachter George Zimmerman. Zimmerman werd eerst vrijgelaten maar na een groots mediacircus werd een onderzoek naar hem ingesteld. Hij werd alsnog veroordeeld voor zijn daad.

De beweging vraagt aandacht voor het aanhoudend racisme jegens de zwarte gemeenschap. Onder de hashtag #BlackLivesMatter plaatsen mensen foto’s en berichten om hun steun te betuigen, momenteel zijn dat vooral reacties op de dood van Scott, die wordt gezien als slechts een naam in een lange lijst.

Maar ook deze beweging, die sinds 2012 bestaat, wist niet te voorkomen dat er nog bijna dagelijks burgerdoden vallen in de VS. De zaak van Water Scott is opmerkelijk omdat ditmaal alles op camera werd vastgelegd. Een later door de politie van South Carolina vrijgegeven video, opgenomen vanuit de auto van Slager, laat zien hoe de achtervolging begon.

Waarschuwing: de beelden kunnen als schokkend worden ervaren.

De burgemeester van South Carolina heeft aangekondigd dat agenten binnenkort verplicht bodycams moeten dragen. In de stad Charleston werden in februari al meer dan 100 camera’s besteld. Kennelijk was deze vreselijke moord op Scott nodig om velen eindelijk te doen beseffen dat dit racistische politiegeweld een halt moet worden toegeroepen.

De hooggeplaatste democraat Jim Clyburn veroordeelde de wijze waarop in Amerika wordt omgegaan met deze vorm van geweld: “We moeten stoppen met die verontschuldigingen.”