Spring naar de content

Zien: Amerikaanse heli’s schieten met scherp

Het Amerikaanse leger behoort tot de meest geavanceerde strijdmachten ter wereld, en daar lopen ze graag mee te koop. Zo nu en dan verschijnen er filmpjes waarin de Amerikanen hun destructieve kracht tonen, uiteraard in haarscherpe beeldkwaliteit. En hoewel dit soort beeldmateriaal overduidelijk met propaganda-doeleinden in elkaar is gezet, levert het indrukwekkend materiaal op.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

Zoals onderstaand filmpje, waarin twee helikopters van het type UH-1 (beter bekend onder nom de guerre ‘Huey’te weten de types UH 1-N Twin Huey en de UH-1Y Venom zich van hun meest destructieve kant laten zien. Een fictieve, uit containerunits opgebouwde ‘stad’ wordt finaal aan flarden geschoten, zonder dat de grondtroepen een haar gekrenkt wordt.

De Huey is, mede door zijn karakteristieke vorm, vooral bekend geworden in de Vietnamoorlog, waar de wentelwiek veelvuldig ingezet werd voor zowel troepentransport als gevechten. Het is dan ook moeilijk om geen associaties te leggen met een welbekende scene uit Apocalypse NowHet enige wat er aan ontbreekt is eigenlijk Die Walküre van Richard Wagner.

Maar uiteraard is het ook opvallend dat dit filmpje juist nu uitgebracht wordt. Zijn de Amerikanen dan toch van plan om boots on the ground te zetten in Syrië en Irak? Of berust het publiceren van de video louter op die andere, aloude tak van sport: psychologische oorlogsvoering.

Onderwerpen