Spring naar de content

Zo herkent u een naderende burn-out tijdig

Het burn-outsyndroom is aan een heuse opmars bezig en de stijgende werkdruk maakt het er niet beter op. Toch zijn er ook manieren om je degelijk te wapenen tegen dat vervelende gevoel van opgebrand zijn. Om een dreigende burn-out tijdig de baas te kunnen, is het handig om de drie voornaamste signalen tijdig te herkennen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: EOS Wetenschap

Een van de drie voornaamste symptomen van een burn-out is inefficiëntie. Wanneer je baan niet goed bij je past, je collega’s je tegenwerken of je gewoonweg niet in staat bent om je werk naar behoren uit te voeren, kan dat leiden tot veel frustratie. Falende communicatie is hier vaak de boosdoener, zo schrijft Psyche&Brein deze maand. Een tip: probeer zo vlot en eerlijk mogelijk aan te brengen wat er beter kan, jij bent immers ook een belangrijke schakel in het bedrijf.

Wanneer werknemers niet het gevoel hebben dat hun werk zinvol is of wanneer de chef nooit eens een blijk van waardering geeft, kan je cynisch worden. Probeer daarom een goede relatie te onderhouden met je leidinggevende en collega’s. Vraag hen desnoods zelf om feedback, of stel voor om ‘s middags samen te gaan lunchen. Zo bevorder je de werksfeer en er zal altijd wel iemand zijn die geïnteresseerd is.

Vaak is uitputting het laatste symptoom. Wanneer je keer op keer botst met collega’s of het werk moeizaam verloopt omdat je de puf niet meer hebt, kan dat tot chronische vermoeidheid leiden. Vermijd oververmoeidheid door gezond te eten, stelselmatig te ontspannen, om het half uur eens de benen te strekken en op tijd te gaan slapen.

Onderwerpen