Spring naar de content

De vier belangrijkste wedstrijden in de eredivisie

PSV heeft de 22e landstitel uit de clubhistorie binnen handbereik. De Eindhovenaren wonnen vrijdag in eigen huis met 3-1 van PEC Zwolle en zijn voor het eerst sinds 2008 kampioen als de club volgende week zaterdag thuis wint van sc Heerenveen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Marleen Hogendoorn

PSV startte zelfverzekerd aan de wedstrijd terwijl het  “Fritsje Philips, we worden kampioen” van de tribunes rolde in een zomers Eindhoven. In de twaalfde minuut werd het 1-0 doordat Wijnaldum raak schoot  op de voorzet van Narsingh. Na een half uur maakte PEC Zwolle het uit het niets gelijk. De volledig vrijstaande Van der Werff kon simpel raak schieten uit een hoekschop van Van Hintum. Na de rust schoot Brenet van grote afstand raak. Hahn verkeek zich op het dalende schot.  In blessuretijd stelde De Jong de 25e competitiezege veilig. PEC Zwolle blijft overigens op koers voor de play-offs om Europees voetbal, die het niet eens hoeft te spelen als het op 3 mei de KNVB-beker wint in de finale tegen FC Groningen.

Uitgesteld
Ajax heeft zaterdag het kampioenschap van PSV nog even uitgesteld door te winnen van Heracles Almelo. De nummer twee van de eredivisie speelde effectief, want er waren niet zoveel kansen tegen de nummer vijftien van de ranglijst. “De spelers van Ajax moeten meer met het hart spelen”, klaagde trainer De Boer na het gelijke spel van vorige week tegen FC Utrecht (1-1). De oefenmeester zag echter dat zijn spelers zich ook op het kunstgras van Almelo moeilijk konden motiveren voor de strijd om de tweede eindklassering met Feyenoord. Ajax werd nauwelijks gevaarlijk maar kwam in blessuretijd van de eerste helft toch op voorsprong. Doelman Castro kreeg de bal niet onder controle na een vrije trap van Van Rhijn. De Belgische keeper was vervolgens kansloos op een inzet van Sigthórsson.  De bezoekers uit de hoofdstad leken op weg naar een nipte zege en wisten de voorsprong in de slotfase te verdubbelen. Andersen bekroonde zijn invalbeurt met een fraaie treffer.

Andersen (M) van Ajax wordt gefeliciteerd na zijn 2-0 in de wedstrijd tegen Almelo

Keihard
Heerenveen is na de geflatteerde 5-2-overwinning op AZ zaterdag vrijwel verzekerd van deelname aan de play-offs om Europees voetbal. In het boeiende en aantrekkelijke duel in het Abe Lenstra Stadion sloegen de Friezen zaterdag in het laatste kwartier met drie doelpunten keihard toe. AZ had in Friesland een droomstart. Al binnen een minuut maakte Berghuis na een pass van Henriksen het openingsdoelpunt. Heerenveen ging daarna met veel wilskracht op jacht naar de gelijkmaker. In de  blessuretijd van de eerste helft bracht Thern de stand op 1-1. De tweede helft begon spectaculair. Nadat eerst Uth een opgelegde kans miste, zette Slagveer Heerenveen na dik 10 minuten op voorsprong. Luttele minuten later was het alweer gelijk. Berghuis maakte fraai zijn tweede doelpunt. Beide ploegen probeerden daarna van alles om een beslissing te forceren. Uiteindelijk was het Larsson die het duel met twee bevliegingen in het voordeel van de Friezen besliste. De spits was in het laatste kwartier tweemaal trefzeker. Van den Berg bepaalde daarna de eindstand op 5-2. Heerenveen is daardoor nagenoeg zeker van de play-offs. AZ was dat al.

Terechte uitslag
Feyenoord heeft zondag voor de tweede keer dit seizoen niet kunnen winnen van Willem II. De Rotterdamse ploeg bleef in Tilburg steken op 2-2. In september vorig jaar verloor de formatie van trainer Rutten met 1-2 in De Kuip van de Brabanders. In de matige wedstrijd opende Manu na een half uur de score voor Feyenoord. Nog voor de rust maakte Heerkens namens de thuisploeg gelijk. Invaller Andrade schoot Willem II een kwartier voor tijd op voorsprong. Kazim-Richards voorkwam daarna een pijnlijke nederlaag voor Feyenoord. De achterstand van nummer drie Feyenoord op runner-up Ajax liep op tot acht punten. Trainer Fred Rutten van Feyenoord vond dat zijn ploeg  laat tot leven kwam. “Nadat we op 2-1 achter waren gekomen, herkende ik mijn team weer”, liet de scheidende coach weten. “De combinatie van vechten en voetballen maakt Feyenoord dit seizoen tot een sterke ploeg. Alleen als we vol spirit en adrenaline spelen, kunnen we echt presteren. Helaas was het lange tijd veel te vlak bij ons. Dat was ook de verdienste van Willem II, dat ons positiespel op het middenveld goed ontregelde. Ik denk daarom dat 2-2 wel een terechte uitslag was.”