Spring naar de content

Ethiopiër Kuma wint marathon van Rotterdam

Abera Kuma heeft zondag de 35e editie van de marathon van Rotterdam op zijn naam geschreven. De 24-jarige Ethiopiër liep de 42,195 kilometer door de Maasstad in 2 uur, 6 minuten en 46 seconden officieus. Die tijd lag boven het parcoursrecord uit 2009 van 2.04.27. De snelste Nederlander was Abdi Nageeye, die met 2.12.31 als negende de streep passeerde. Bij de vrouwen ging de winst naar de Japanse Asami Kato in 2.26.30 officieus. Miranda Boonstra was de snelste Nederlandse vrouw in een officieuze tijd van 2.32.11.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Marleen Hogendoorn

Kuma gold vooraf als een van de favorieten voor de zege. Hij eindigde vorig jaar als derde in Berlijn. De frêle atleet versnelde na 40 kilometer en loste toen zijn laatste twee concurrenten, de Kenianen Mark Kiptoo en Bernard Koech. De al 38-jarige Kiptoo eindigde als tweede in 2.07.21, Koech holde als derde over de finish aan de Coolsingel in 2.08.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Het tempo in de marathon lag lange tijd op het schema voor een nieuwe toptijd in Rotterdam. De organisatie hoopte daar ook op, want het had zeven vertragende bochten uit het traject gehaald. Bovendien was de start een half uur vervroegd voor een zo gunstig mogelijke temperatuur.

Tempomakers
De ingehuurde tempomakers vooraan liepen in de beginfase zo hard, dat een tijd van laag in de 2.04 mogelijk leek. Het kwam mede door de gunstige wind, liet racemanager Eric Brommert weten vanaf de motor. Toen na 25 kilometer de ‘hazen’ afhaakten, zakte het tempo in en verdween al snel het zicht op een parcoursrecord. Na 35 kilometer was duidelijk dat de drie overgebleven atleten voor de overwinning liepen, alle tijdschema’s lieten varen en er een tactische race van maakten.

Kuma bleek verreweg de sterkste. Hij is geen onbekende op de Nederlandse wegen. De Ethiopiër won al eens de Zevenheuvelenloop en de Halve marathon van Egmond.

Ruim 38.000 hardlopers kwamen er zondag in actie op de diverse afstanden in Rotterdam.