Spring naar de content

IS zoekt: bommaker, fitnessinstructeur, persvoorlichter en docent

Een Britse jihadist die het Verenigd Koninkrijk verliet om zich aan te sluiten bij terreurbeweging IS heeft een lijst met ‘vacatures’ gepubliceerd, zo meldde The Independent vorige week, op basis van een document dat de krant inzag.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Op de lijst staan tien functies. IS zoekt onder meer mensen die zich verdienstelijk willen maken als bommaker – een functie die wordt omgeschreven als ‘een prachtige baan voor zij die echt beloond willen worden’ – en als lid van de islampolitie. Deze zogenaamde shariapolitie patrouilleert de straten om de islamitische kledingvoorschriften en gedragscodes te handhaven. Volgens The Independent stelt de vacatureomschrijving: “Zij zijn degenen die de publieke lijfstraffen en onthoofdingen uitvoeren. (–) Zij bemannen de straten met stokken om wetsovertreders te straffen.”

De jihadist die de lijst schreef zou luisteren naar de naam Abu Sa'eed Al-Britani. Hij schrijft dat iedereen die wegkijkt van het gevecht een ‘teken van zwak geloof’ is, maar dat er ook eer te behalen valt als (bijvoorbeeld) administratiemedewerker of docent (deze baan wordt omschreven als ‘het onderwijzen van de nieuwe generatie over de correcte islamitische leer’). Ook zoekt IS een fitnessinstructeur en een persvoorlichter.

Zusters
Islamitische Staat staat bekend om de eigentijdse media-uitingen die worden ingezet om te rekruteren en te propageren. Voorbeelden hiervan zijn het tijdschrift Dabiq, en de professionele videoproducties over de executies van onder meer de Amerikaanse persfotograaf James Foley en de Jordanese piloot Muath Yousef al-Kasasbeh.

Vorige week wees de anti-IS-blog Raqqa is Being Slaughtered Silently al op de opmerkelijke aankondiging van een school voor zuster in het Syrische Raqqa. Sollicitanten moeten jonger zijn dan 25 jaar en vloeiend Engels spreken.