Spring naar de content

Zien: zo werd roze de ultieme meisjeskleur

Bij de geboorte van een meisje eten we traditioneel beschuit met roze muisjes, zoals we bij de geboorte van een jongetje beschuit met blauwe muisjes eten. Geen enkele andere kleur wordt zo geassocieerd met het vrouwelijke geslacht als roze. Laten we zeggen: een man met een roze broek kan verwachten een opmerking over zijn mannelijkheid te krijgen. Maar hoe werd roze de ultieme vrouwenkleur?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rowie van der Vliet

Eeuwen geleden was roze kleding er voor zowel dames als heren. Denkt u aan de Franse monsieurs aan het hof en de welgestelde heren in de roaring twenties. “Gedurende een lange periode in onze geschiedenis was roze gewoon een kleur als iedere andere. Zowel mannen als vrouwen droegen het,” schrijft Jennifer Wright in een artikel voor de modewebsite Racked. Sterker nog: een catalogus uit 1918 raadde blauw aan voor meisjes, en roze voor jongens. Blauw werd gezien als een vriendelijke en sierlijke kleur, terwijl roze door de roodachtige tint werd beschouwd als passievol. De meeste kinderen werden in die tijd echter gekleed in het wit.

Pas in de jaren vijftig kreeg roze een vrouwelijk imago. Mamie Eisenhower, de first lady van president Eisenhower, arriveerde op een bal ter ere van de inwijding van haar man in een roze jurk versierd met 2000 bergkristallen. Het was een protest tegen het grauwe, blauwe werktenue dat vrouwen tijdens de Tweede Wereldoorlog hadden gedragen. Al snel begon een ‘roze revolutie’. En niet alleen in de vrouwelijke garderobe, ook keukenkastjes kregen een roze likje verf.

Roze lijkt sindsdien een kleur die vrouwen kunnen inzetten om een lieflijke indruk te maken. Zo kreeg Hillary Clinton veel positieve reacties toen ze in een roze jasje op de cover van People Magazine verscheen. The Washington Post raadde haar in 2014 al aan om de kleur te blijven dragen. Roze laat zien dat Clinton ook maar gewoon een meisje is.

Hoe lang roze de kleur der vrouwelijkheid zal blijven, is maar de vraag. Alleen al op de catwalk lijken vrouwen een meer mannelijke kledingstijl te hebben aangenomen dan – laten we zeggen – de jaren vijftig. De deminlook die destijds werd afgezworen is vandaag de dag in de zomercollecties van vele designers terug te vinden. Ook Hillary Clinton is vooral te zien grijs en aardse kleuren.

Vox bracht de recente geschiedenis van de kleur roze in beeld.