Spring naar de content

Cultuuragenda: Café Classique & Poëzie, Nederlanders in de Tour en Daniël Arends

Elk weekend selecteert HP/De Tijd drie culturele evenementen die een bezoek waard zijn. Deze week: Café Classique & Poëzie, de tentoonstelling Parijs is nog ver, Nederlanders in de Tour in het Spoorwegmuseum en de voorstelling Carte Blanche van cabaretier Daniël Arends.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Café Classique & Poëzie
Klassieke muziek, poëzie en een biertje: dat is het concept van Café Classique & Poëzie, het evenement dat op vrijdagavond 17 april neerstrijkt in culturele centrum De Rode Hoed in Amsterdam. De avond wordt georganiseerd door Stichting Muziek buiten de Concertzaal, dat als doel heeft om klassieke muziek op alledaagse locaties – en dus: laagdrempelig – ten gehore te brengen. Café Classique & Poëzie is een avond waarin klassieke muziek en poëzie hand in hand gaan. Gerenommeerde muzikanten en jong talent brengen muziek uit verschillende landen ten gehore. Dichter Ramsey Nasr draagt daaraan gekoppeld gedichten voor. De presentatie is in handen van schrijfster en directrice van het Amsterdams Poëziefestival, Mirjam Hengel.

‘Café Classique & Poëzie’, met Mirjam Hengel en Ramsey Nasr, vindt plaats op vrijdag 17 april in De Rode Hoed in Amsterdam. Aanvang: 20.00 uur. Meer informatie vindt u hier.

Parijs is nog ver, Nederlanders in de Tour
Wat hebben treinen, spoorwegen en wielrennen met elkaar gemeen? Dat is de eerste vraag die bij je opborrelt als je leest over een tentoonstelling over wielrennen in het Spoorwegmuseum in Utrecht. Maar die link is er wel degelijk. In de tentoonstelling Parijs is nog ver, Nederlanders in de Tour wordt verteld over frauderende wielrenners die het parcours niet per fiets, maar deels per trein aflegden. (Ja, ze bestaan.) Ook verhalen over gesloten spoorbomen (die eind vorige maand de deelnemers van de Ronde van Vlaanderen teisterden) en de Locomotiefploeg van Kees Pellenaars blijven niet onderbelicht. De aanleiding voor deze bijzondere tentoonstelling is uiteraard de start van de Tour de France in Utrecht.

De tentoonstelling ‘Parijs is nog ver, Nederlanders in de Tour’ is van 16 april tot en met 26 juli te zien in het Spoorwegmuseum in Utrecht. Meer informatie vindt u hier.

Daniël Arends speelt ‘Carte Blanche’
Daniël Arends (1979) is een van de meest getalenteerde cabaretiers van zijn generatie. Volgens Theo Maassen is hij ‘een van de spannendste cabaretiers van dit moment’, en ook Youp van ’t Hek noemde Arends in een interview met HP/De Tijd al eens een van de grootste talenten van Nederland. Carte Blanche is de zesde solovoorstelling van de cabaretier. ‘Een stand-up toneelmonoloog’, zoals hij het zelf noemt. Hij verkent onder meer het verschil tussen imago en identiteit. Over hoe wij uit onzekerheid een imago verzinnen dat aansluit bij het beeld dat we willen dat anderen van ons hebben. Het Parool gaf Carte Blanche vier sterren. Recensent Mike Peek schrijft: “Thematisch schuurt Carte Blanche daarmee dicht aan tegen de nieuwe, bejubelde voorstelling van Micha Wertheim. Bij Arends is het allemaal wat minder poëtisch en verfijnd, maar zijn betoog heeft net zo veel zeggingskracht. Cabaret draait vaak om standpunten innemen. Dat heeft twee nadelen: op een gegeven moment zijn de standpunten op én je kunt nauwelijks groeien. Als je afwijkt van wat je eerder hebt gezegd, verlies je volgens velen je geloofwaardigheid. Maar Arends is geen pleaser. Gelukkig niet.”

De voorstelling ‘Carte Blanche’ van Daniël Arends is nog tot en met 12 juni 2015 te zien door het gehele land. De complete speellijst vindt u hier.