Spring naar de content

Dit is Baddie Winkle (86), het zoveelste bejaarde modeboegbeeld

Het is een opvallende trend in modeland: steeds vaker kiezen modemerken ervoor om vrouwen van een zekere leeftijd in te zetten in een reclamecampagne.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Zo heeft u de 71-jarige zangeres Joni Mitchell eerder dit jaar kunnen zien in een campagne van Yves Saint Laurent, en werd de 80-jarige schrijfster Joan Didion onlangs uitgeroepen tot Céline’s ‘new cool girl’ en is het 93-jarige stijlicoon Iris Apfel (‘more is more and less is a bore’) het gezicht van de voorjaarscampagne van Alexis Bittar. Een nieuwe naam in dit rijtje is de 86-jarige Baddie Winkle, die sinds kort het gezicht is van het Amerikaanse kledingmerk Dimeprice.

Baddie Winkle is een ware sensatie op fotodienst Instagram. Op haar account, dat inmiddels al bijna 800.000 volgers heeft, plaatst de bejaarde dame met enige regelmaat kiekjes die je niet van een grootmoeder verwacht. Verleidelijk poseren, schaars gekleed naast het zwembad liggen en gebruik van drank en drugs – niets is deze oma te gek. (Haar biografie op Instagram is trouwens tamelijk briljant: ‘Stealing your man since 1928.’) Ook bij het Amerikaanse kledingmerk Dimeprice – een merk dat bekend staat om zijn jonge, frisse streetstyle-achtige kleding – zijn de extravagantie kiekjes opgevallen: sinds deze maand is Winkle onder meer het gezicht van de badpakkenlijn van het kledingmerk.

Bejaarden zijn hip
Het lijkt een trend: bejaarde vrouwen inzetten in een modecampagne. Het lijkt eveneens een reactie te zijn op de aloude traditie waarbij een vrouw als lustobject wordt neergezet. Fotograaf Ari Seth Cohen uit New York had een aantal jaren geleden al door dat bejaarde vrouwen hip zijn. Op zijn blog Advanced Style post hij dagelijks foto’s van modebewuste zestigers, zeventigers, tachtigers en negentigers die het straatbeeld van The Big Apple sieren. Het blog wordt veel bekeken en dat heeft inmiddels geresulteerd in een boek en een documentaire, met in de hoofdrol excentriek uitgedoste dames op leeftijd. Wat de aantrekkingskracht van deze groep vrouwen is? “Naarmate je ouder wordt, openbaart zich een gevoel van vrijheid en vitaliteit, wijsheid en ervaring, excentriciteit en elegantie”, aldus Cohen vorig jaar in een Tedxtalk.

Hieronder vindt u een selectie van de foto’s die zijn geplaatst op het Instagram-account van Baddie Winkle.

K1

K2 K3 K4
K6
K7 K8 K9 K10 K11 K12 K13 K15 K15 K16 K17 K18 K19

Onderwerpen