Spring naar de content

Opmerkelijk: Russische Siri was even homofoob

Sinds de nieuwe iPhone-update (iOS 8.3) is er veel veranderd voor iPhone-gebruikers. Emoji’s (Japans voor ‘plaatjesletter’) zijn niet meer alleen blank en Apple voegde zeven talen toe aan Siri, de stembesturing van Apple-producten. Naast Nederlands spreekt Siri tegenwoordig Russisch, Deens, Zweeds, Thais, Portugees en Turks spreken. Voor de update sprak Siri al negen talen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Iris Verhulsdonk

Na de nieuwste update bleek er echter iets geks aan de hand te zijn met de Russische Siri. Even was de spraakcomputer homofoob. De van oorsprong Russische Londenaar Alex legde op video vast hoe Siri reageerde op vragen over homoseksualiteit. Zodra hij vroeg of er gay clubs in de buurt waren, zei de stembesturing dat ze rood zou willen worden van schaamte, maar dat niet kon omdat ze een apparaat was. Op de vraag of een huwelijk tussen homoseksuelen normaal is, antwoordde Siri: “I believe this emotion should be considered negative”

Nadat het nieuws bij Apple terecht kwam, claimde het bedrijf dat het zou gaan om een bug in het systeem. Inmiddels lijkt de Russische Siri van haar homofobe karaktertrekjes te zijn verlost. De reactie van Apple waaruit moet blijken dat deze opmerkelijke uitspraken om een foutje gaan, lijkt discutabel. Het homo-onvriendelijke politieke klimaat in Rusland is al langer onderhevig aan felle kritiek. En bovendien: Apple moet aan de wetgeving van een land voldoen om daar een product te verkopen.

Opmerkelijk is echter dat Apple bekend staat als een bedrijf dat zich juist inzet voor de rechten van de LHBT-gemeenschap. Tim Cook, de opvolger van Steve Jobs, is zelf openlijk homoseksueel en stelde eerder dat ‘Apple open is voor iedereen, ongeacht hun afkomst, hoe ze eruit zien en van wie ze houden’. Cook: “We zullen discriminatie nooit tolereren.”

Hieronder ziet u de aanvankelijke reactie van de Russische Siri.