Spring naar de content

Zien dit weekend: Ruud Lubbers en kolonisme, Kevin Spacey in crisistijd & The Police

Thuis voor de buis of met popcorn voor het bioscoopscherm: wekelijks wijst HP/De Tijd u op een aantal interessante films en tv-programma’s in het weekend.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Rowie van der Vliet

Balkenende ontvangt CDA-rapportKolonisten
In 1818 ontsierden dronkaards en bedelaars het straatbeeld. Minister van Koloniën Johannes van den Bosch bracht hier verandering in, en pleitte voor een Maatschappij van Weldadigheid. De paupers werden naar afgelegen koloniën gebracht, waar ze een boerenbestaan zouden gaan leiden. Met onder meer oud-premier Ruud Lubbers blikt De IJzeren Eeuw terug op deze periode, en op de Nederlandse kolonisten.
‘De IJzeren Eeuw: Land zonder paupers’, vrijdag 17 april om 21.05 op NPO 2

zien dit weekend margin callKevin Spacey in crisistijd
Als een grote investeringsbank tegen alle adviezen in toch riskante investeringspakketten aan cliënten verkoopt, gaat het mis. De bank blijkt eventuele verliezen niet meer te kunnen compenseren. Tijdens een spoedvergadering moet het bedrijf kiezen: ten onder gaan of toch de risicovolle pakketten verkopen. Het filmdrama (met Kevin Spacey) speelt zich af in een periode van 36 uur aan de vooravond van de financiële crisis van 2007-2008.
‘Margin Call’, vrijdag 17 april om 22.00 op NPO 3. Bekijk hier de trailer

JAPAN MUSIC THE POLICEThe Police
In de beginjaren stonden de bandleden van The Police nog bekend als goedlachse blondjes, maar een paar jaar later werden ze door de pers afgeschilderd als maniakaal en egocentrisch. Gitarist Andy Summers laat de samenwerking met zanger Sting en vocalist Steward Copeland vanuit zijn oogpunt zien. De documentaire The Police – Can’t Stand Losing You geeft een beeld van het prille begin, en staat stil bij de opmerkelijke reünie in 2007.
3Doc: The Police – Can’t Stand Losing You, zaterdag 18 april om 22.30 op NPO 3

zien dit weekend 38 temoins38 getuigen
Als Louise terugkeert van een zakenreis blijkt er een vrouw in haar straat te zijn vermoord. Niemand zou iets hebben gehoord of gezien. Totdat de politie ontdekt dat er wel 38 getuigen moeten zijn geweest. Louise’s man was aan het werk, denkt hij. Zijn herinneringen smelten steeds meer samen met droombeelden van de moord. Zou hij meer hebben geweten? Het Frans-Belgische drama 38 témoins van regisseur Lucas Belvaux ging in 2012 in première op het International Film Festival Rotterdam.
‘38 témoins’, zaterdag 18 april om 23.38 op NPO2. Bekijk hier de trailer

12120742346_e002c6affb_qHallo, is daar iemand?
Stel dat wij niet de enige bewoonde planeet op aarde zijn. Dat er ergens, lichtjaren verder, nog meer intelligente wezens rondlopen. Brian Cox bekijkt alle nodige facetten voor aliens zoals een gunstige ster en een bewoonbare planeet, en komt met zijn eigen, uitdagende conclusie.
‘Focus: Zijn wij alleen?’ zondag 19 april om 19.13 op NPO2

Hitte in NederlandStuderende strandwacht
Elke zomer waken studenten van het Utrechtsch Studenten Corps over de Texelse stranden, waar ze worden opgeleid tot strandwacht. Filmmaker Judith de Leeuw brengt deze oude traditie in beeld, zonder vragen te stellen. Bademeisters wordt omschreven als een essayistische observatie van jonge studenten die met een eigen hiërarchie en geheimtaal orde proberen te houden op het strand.
‘Teledoc Campus: Bademeisters’, zondag 19 april om 22.50 op NPO3

1604nndoenliltingRouw
Lilting is het werk van de Cambodjaanse regisseur en scenarist Hong Khaou over het rouwproces van Junn (Cheng Pei-Pei) en Richard (Ben Wishaw) na de dood van Kai. Zij verloor een zoon, hij verloor zijn partner. Gehinderd door een taalbarrière proberen de twee samen de dood van hun geliefde te verwerken. En nog een probleem: moeder Junn weet niet dat haar zoon een relatie had met een man. ‘Vooral Whishaw wordt niet voor niets geroemd als een van de grote talenten van zijn generatie,’ zo oordeelde nrc.next.
Lilting’, draait nu in een select aantal bioscopen. Bekijk hier de trailer