Spring naar de content

Week van de Teek: wees extra waakzaam in de maand april

De kans dat u een teek op uw lichaam aantreft neemt toe. Tussen 2009 en 2014 is het aantal mensen dat zich bij de huisarts meldde met een rode ring- of vlekvormige huiduitslag – het meest voorkomende signaal van de ziekte van Lyme – licht toegenomen, aldus het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Tekenradar.nl, een initiatief dat samenwerkt met het RIVM, meldt tegelijkertijd dat er in 2014 een recordaantal teken is gesignaleerd in Nederland: het gaat om 17.400 teken, gevangen op twaalf vaste ‘tekenvanglocaties’.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rowie van der Vliet

Een tekenbeet kan uiteindelijk leiden tot de ziekte van Lyme, met klachten als vermoeidheid, pijn en concentratiestoornissen. Maar liefst 250.000 mensen krijgen jaarlijks last van deze ziekte. Vaak is dit snel over met een antibioticakuur maar bij tien procent van de patiënten houden de klachten jarenlang aan.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Momenteel loopt LymeProspect, een onderzoek naar de oorzaken van deze langdurige klachten. Alle patiënten die beginnen met een antibioticakuur tegen de ziekte van Lyme worden opgeroepen om bloed te donoren en in 2015 na steeds drie maanden een vragenlijst in te vullen over hun gezondheid. Het RIVM, het Amsterdams Medisch Centrum, het Radboudumc en Gelre ziekenhuizen Apeldoorn hopen hiermee de behandeling te verbeteren.

Via: Tekenradar.nl
Bron: Tekenradar.nl

Week van de Teek
Deze week startte de Week van de Teek, met als doel om mensen te wijzen op het belang van de controle op tekenbeten. Als het beestje het lichaam direct verlaat na een beet, kunt de beet herkennen aan een ringvormige rode uitslag die alsmaar groter wordt (erythema migrans). Het wordt geadviseerd om foto’s te maken van de beet zodat de huisarts het proces goed kan volgen. Wanneer u denkt dat u te maken heeft met erythema migrans moet u zich bij de huisartsenpost melden. Als de teek binnen een dag wordt verwijderd en de beet snel verdwijnt, is een huisartsbezoek overbodig. Een teek verwijdert u door het diertje met een pincet of tekentang uit het lichaam te trekken.

Een teek is een spinachtige parasiet die in leven blijft door het bloed van onder andere zoogdieren te drinken. Begin april verschijnen teken weer in groten getale in de natuur. Ze bevinden zich vooral in bossen, duinen, parken en soms zelfs in tuinen. De beestjes bijten zich vast in de huid en kunnen enkele uren tot dagen van het bloed van hun gastheer drinken.

Het is moeilijk voor te stellen dat kinderen zich echt zo bezighouden met de beestjes zoals in onderstaand voorlichtingsfilmpje, maar ach, nu u de moeite heeft genomen dit artikel te lezen kunt u zich net zo goed aan een korte inspectie onderwerpen.

Onderwerpen