Spring naar de content

Matchfixing: je ziet er niets van

Door alle aandacht voor matchfixing in voetbal zou je haast denken dat ons kijkplezier onder druk staat. Dat is vrijwel zeker niet het geval. In feite bevinden de slachtoffers van matchfixing zich niet hier, maar in de landen waar wordt gegokt. In de veelal Aziatische landen worden onwetende gokkers belazerd door gokkers met voorkennis. Die laatsten weten dan — ik verzin maar wat — dat FC Volendam in de tweede helft een doelpunt zal incasseren. De foute gokkers zetten hun geld daarop en ja hoor, in de tweede helft blundert een Volendamse back zodanig dat MVV scoort. Kassa voor de bedriegers. Sneu voor de bedrogenen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Auke Kok

Sneu ook voor het publiek bij MVV-Volendam? Ik zou niet weten hoe. Het voetbalpubliek weet niet beter of backs blunderen, waarna er goals vallen. Ook bij pak ‘m beet Ajax-PSV wordt veel geblunderd. Daar zou een van te voren afgesproken — gefixte — verkeerde ingooi niet opvallen. Kassa voor de Chinees met zijn inzet op die ingooi. Zelfs in de beste wedstrijd die men zich kan voorstellen, FC Barcelona tegen Real Madrid, kunnen spelers “onbegrijpelijke” missers begaan waardoor gokkers in verre landen alle fiches naar zich toehalen. Vrije trap hoog over door Cristiano Ronaldo: zeg het maar. Want dat is voetbal — een orgie van missers. En dat is weer een zegen voor het kijkspel, zou je cynisch kunnen zeggen: gefixte missers lijken sprekend op echte missers.

Onhandige voeten
Vandaag is Serdar Gözübüyük weer de klos. Volgens de Volkskrant wordt de naam van deze succesvolle jonge scheidsrechter genoemd in dossiers inzake matchfixing. De voetbalbobo’s staan achter hem. Zij hebben de mogelijk mede door Gözübüyük gefixte wedstrijden bekeken en zagen niets bijzonders. Nee, allicht niet. Scheidsrechters blunderen net zo als voetballers. In tegenstelling tot bijvoorbeeld basketbal is voetbal geen sport met standaardhandelingen door fijngevoelige handen, maar een mengelmoes van improvisaties met onhandige voeten. En de scheids moet alles maar inschatten en oordelen en zit er vaak naast.

Door de publicaties zal Gözübüyük het vanavond bij PSV tegen SC Heerenveen en de rest van het seizoen lastig hebben. Verkeerde inschattingen zullen als opzet worden gezien. Maar er valt niets te zien. Fouten maakt hij toch wel. Een blunder van Gözübüyük is net zo te verwachten als van de duurste verdediger ter wereld. David Luiz van Paris Saint-Germain gezien? Zijn “onvoorstelbare” missers tegen Barcelona afgelopen woensdag? Eén troost: David Luiz verdient zoveel dat geen syndicaat hem zal kunnen omkopen. Gewoon blijven kijken dus maar. Vooral naar de dure jongens.

Iedere zondag schrijft Auke Kok voor HP/De Tijd een column over sport.