Spring naar de content

VN bikkelhard over bed, bad, brood-akkoord: ‘inhumane schending van mensenrechten’

Na elf dagen onderhandelen door coalitiepartijen VVD en PvdA werd gisteren eindelijk een akkoord bereikt over het verschil van mening over de vraag of uitgeprocedeerde asielzoekers in Nederland recht hebben op onderdak en eten (‘bed, bad en brood’). De partijen stonden lijnrecht tegenover elkaar maar bereikten een compromis waarbij er in vijf gemeenten opvang komt voor uitgeprocedeerde illegalen. Alle andere gemeenten moeten stoppen met de opvang.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Edwin van Sas

In Amsterdam, een van de dependances, is men niet blij. Volgens de hoofdstedelijke SP worden de problemen met het akkoord “bij de vijf grote steden over de schutting gegooid.” Coalitiegenoot D66 zegt bij monde van Jan Paternotte: “Hiermee wordt een streep door de humanitaire ondergrens gehaald.” Ook burgemeester Van der Laan was kritisch, maar wil eerst het akkoord nader bestuderen, liet hij gisteravond in de Amsterdamse gemeenteraad weten.

Maar ook van buiten Nederland is er felle kritiek. VN-mensenrechteninspecteur Philip Alston, die zich eerder al kritisch uitliet over de BBB-discussie, was vanochtend bikkelhard over het akkoord dat op NPO Radio 1. “Het is inhumaan beleid, ze (de uitgeprocedeerde asielzoekers, EvS) worden behandeld als dieven.”

Er bestaat volgens de afgevaardigde van de Verenigde Naties geen twijfel over de vraag of opvang tot de mensenrechten behoort: “Het is een duidelijke schending van de mensenrechten. De regels zijn niet onduidelijk, maar schrijven voor dat mensen die dat nodig hebben hulp moet worden geboden. Nederland verandert in een eiland binnen Europa en op deze manier heeft het ook geen zin om het centrum te zijn van het internationale recht (Den Haag huisvest het Internationaal Strafhof, EvS).”

Alston verwacht dat de internationale rechtsgemeenschap zich zal roeren in de discussie en de voorgestelde oplossing zal aanvechten. Dat verwacht ook advocaat Pim Fischer, die namens de Protestantse Kerk in Nederland de zaak in Europa liet beoordelen. Hij heeft nog verschillende procedures lopen en verwacht dat de rechter en internationale autoriteiten het nieuwe akkoord zullen afwijzen. Zijn conclusie dat de bed, bad en brood-discussie nog helemaal niet is opgelost met dit akkoord, kan wel eens een juiste zijn.