Spring naar de content

Onze man in de Algarve met het laatste nieuws over de anusbleking van Ronaldo

Zoals u niet weet, ben ik Portugal-correspondent met als standplaats Faro. Er gebeurt helemaal niets in de Algarve dus daarom leest u ook nooit iets van mij. Portugal laat zich het beste samenvatten in de drie F’s: Fado, Fatima en Futbol. Fatima is niet de dochter van de profeet Mohammed, maar een stadje waar de Heilige Maria Moeder van God in 1917 drie keer verscheen aan drie debiele herderskinderen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Arthur van Amerongen

Verder maakt men zich hier druk om kurk en bacalhau, dragen de vrouw snorren en baarden en heeft men last van saudade. Dat met grote geheimzinnigheid omhulde begrip wordt wel eens met heimwee naar vroeger vertaald maar het is gewoon een chronische lethargie, veroorzaakt door buitensporig veel drankgebruik. Verder is het goed toeven in de Algarve hoor, met 3000 (drieduizend) zonuren per jaar. Een flesje bier doet hier nog geen euro op een terras, maar dan zit u wel tussen de tandeloze boeren en vissers die windjes en boertjes laten.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Ik las vandaag de kranten voor u, zodat u een indruk krijgt van de Portugese cultuur en de Portugese kijk op de wereld. De Correio da Manhã, de Ochtendbode, is de grootste krant. Vandaag, donderdag, stond de krant opnieuw helemaal vol met de grootste nederlaag van Porto ooit in het Europese voetbal: de 6-1 tegen Bayern München. Zes pagina’s! En gisteren twaalf! Geen woord over de badkuiprace op de Middellandse Zee, in tegenstelling tot Dagblad de Limburger dat vandaag op de voorpagina een foto van een verdronken Afrikaans kind zette naast een trein vol joden op weg naar Auschwitz. Zoiets smakeloos vind je niet in een Portugese krant. Wel noemt men hier moordenaars en ander boeventuig gewoon met naam en voornaam, vermeldt men de etniciteit en plaats men er ook nog een fotootje bij van de dader. Ik juich dat toe, tenzij zo iemand achteraf onschuldig blijkt te zijn natuurlijk.

Achterin de krant staan sudoku’s, waaraan ik verslaafd ben, en altijd minimaal drie blote juffrouwen die met enige geluk de benen en andere lichaamsdelen hebben laten harsen. Ander buitenlands nieuws in de Ochtendbode komt uit Brussel, de wortel van al het kwaad. De door Juncker The Drunker cum suis verordonneerde austeridade, de strenge maatregelen om de crisis te bestrijden, wordt gehaat en is vaste prik in het nieuws.

Een vriend van mij, een gepensioneerd professor van de Universiteit van Coimbra, zag van de ene op de andere dag zijn pensioen krimpen van 2000 euro naar 1400 euro. U kunt natuurlijk zeggen dat Portugal al die jaren boven zijn stand heeft geleefd en nu met de billen bloot moet. Dat is natuurlijk ook wel een beetje waar al blijft het rechtse, zo niet reactionaire praat. Enfin, nu snapt u waarom een biertje hier zo goedkoop is.

Verder bestaat het buitenland eigenlijk niet in de Portugese media, en dat is wel zo lekker en rustgevend. Er is natuurlijk bijzondere aandacht voor Brazilië, maar eigenlijk ook alleen maar als het een Portugese restauranthouder in Rio de Janeiro betreft die aan reepjes is gesneden door zijn transseksuele levenspartner waarvan hij dat dat het een echt meisje was.

tuurIk koop ook elke dag de Publico, het intellectuele sufferdje. Het kost maar 1,15 euro en heeft in 2014 de Prijs voor de beste Europese krant gewonnen. Dat is een beetje onzin, want bijvoorbeeld het Amsterdamse huis-aan-huisblad De Echo vermeldt dat het in 2014 de Europese prijs voor de beste vormgeving won.

Ik volg de Publico eigenlijk enkel vanwege het proces tegen José Sócrates Carvalho Pinto de Sousa. U denkt dat ik u voor het lapje hou omdat alle Portugezen zo heten, en met name de voetballers behalve Ronaldo, maar dit betreft de de voormalige baas van de Socialistische Partij die nota bene van 2005 tot 2011 minister-president was. Nou nou, poepoe, hoor ik u denken, boeien! Dat is zeker boeien want de beste man zit in de bak te brommen wegens corruptie en dat is de enige reden dat ik hem volg. Waarin een klein land groot kan zijn, en dat Nederland er een voorbeeld aan mag nemen, qua het penitentiair in bewaring stellen van politici. Publico heeft maar liefst twee sudoku’s doch geen tieten.

Er zijn diverse dagbladen op de markt die alleen maar over voetbal gaan hetgeen ik een aardige prestatie vind want hoe krijg je zo’n ding in godsnaam vol.

Record (0,90 eurocents) had vandaag maar liefst veertig pagina’s waarvan eigenlijk alleen de pagina met het kopje ‘Convivio’ de moeite waard was. ‘Convivio’ betekent letterlijk samenleven maar u ziet allemaal foto’s van hele dikke bumbums met daarin een minimale bilveter, vergezeld door een telefoonnummer. Verder had Record een update over de anusbleking van Ronaldo.

Mijn favoriete krant is de Olhanense, de krant van Olhao. Ik woon in de buurt van dat schattige vissersstadje dat eigenlijk Al Hain heet en dat betekent bron in het Arabisch. De Moren hebben wij al in 1249 verjaagd, lang voordat die luie Spanjolen dat deden. Respect!

In de Olhanense lees ik eigenlijk enkel de overlijdensadverties, noem het een zieke hobby van me. Daar staat altijd een fotootje bij van de betreurde en dat vind ik reuze handig al staan de meeste overledenen zo chagrijnig op de gevoelige plaat dat het maar beter is dat ze het ondermaanse verlaten hebben.

Inmiddels is het middennacht in de Algarve en moet dit verhaal naar de drukker. Ik heb nog even op de website van de Correio da Manhã gekeken, zodat u het laatste nieuws van uw man in de Algarve nog meepikt voor uw ontbijt in Dronten-Oost, zodat u straks een leuk gesprekje kunt voeren bij de waterkoeler op het bedrijvenpark van Lelystad. Brekend nieuws: Tinkerbel is dood, de Afghanistan-correspondente van Trouw die van haar schaamlippen een damesschoudertas liet maken.

Mijn opwinding is echter van korte duur want het gaat om het hondje van Paris Hilton, en de naam van het beffertje is ook nog eens verkeerd gespeld, als Tikerbel. De laatste keer dat een Nederlander hier het nieuws haalde, betrof het Khalid Boulahrouz die als speler van Sporting Clube de Portugal een rode kaart kreeg omdat hij Ronaldo ‘marica’ noemde vanwege diens nieuwe anusbleking. Heb een fijne dag.

Onderwerpen