Spring naar de content

Zien: een kwart eeuw reizen door de melkweg met Hubble

Op 24 april 1990, op de kop af 25 jaar geleden, werd de ruimtetelescoop Hubble gelanceerd. Voor het eerst hoefden we niet meer vanaf de aarde te kijken naar het heelal, maar kon de telescoop haarscherpe beelden van het heelal maken. Het ontbreken van een atmosfeer is een van de grootste voordelen van een telescoop in de ruimte.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

En in die kwart eeuw heeft de Hubble ons een schat aan prachtige plaatjes opgeleverd. Nog nooit eerder werd het heelal zo gedetailleerd vastgelegd. Een van de beroemdste, en volgens velen ook mooiste, kiekjes van de telescoop is die van de Adelaarsnevel, met de zogenoemde ‘Pillars of Creation’ (vingervormige waterstofwolken die de broedplaats van nieuwe sterren vormen).

Zoals dat gaat met jubilarissen, worden die in het zonnetje gezet. Zo zijn er in het kader van de Hubble-verjaring legio best-of compilaties te vinden met de mooiste Hubbleshots. En ook Nasa en haar Europese evenknie Esa besteden aandacht aan dit heuglijke feit. Door middel van een 3d-reis door het universum, een virtuele vlucht naar de sterrencluster Westerlund 2 om precies te zijn, wordt het stukje technisch vernuft gehuldigd.

Reis hieronder mee met de Hubble, en op naar de volgende 25 jaar.

 

Onderwerpen