Spring naar de content

Rooie Paul: Nederlands sleutelfiguur in Duits omkopingsproces

De Nederlander Paul R. heeft in de Duitse rechtbank bekend dat hij schuldig is aan matchfixing. In Bochum gaf hij toe dat hij spelers van de Duitse voetbalclub Sankt Pauli voor tienduizenden euro’s heeft omgekocht. Vervolgens heeft hij bij Aziatische wedkantoren op de gekochte wedstrijden gegokt. Wie is deze Paul R., beter bekend als ‘Rooie Paul’?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sebas Bouquet

De start van de rechtszaak tegen Paul R. en drie andere verdachten viel afgelopen dinsdag op zijn minst opmerkelijk te noemen. De Duitse justitie had zich tot in de puntjes voorbereid, waardoor Paul R – de enige verdachte die wil praten – meteen bij vier wedstrijden schuld bekende. Tijdens de tweede dag van het proces zei Paul R. tegen Telesport dat alles al helemaal is voorgekookt en al lang vastligt op papier. “Hoe het echt zit, leg ik nog wel eens uit”, citeren verschillende media hem. Ondertussen is het proces nog in volle gang en komen steeds meer details naar buiten. De uitspraak wordt nog deze maand verwacht.

Rooie Paul
Twee vragen resteren: wie is die Paul R. toch en hoe handelt hij? Het begint allemaal in 2005, bij de zaak-Hoyzer. De Duitse scheidsrechter Robert Hoyzer wordt in november van dat jaar veroordeeld voor zijn bijdrage aan het grootste omkoopschandaal in de geschiedenis van het Duitse voetbal. Hij zou ongeveer 67.000 euro hebben opgestreken met het beïnvloeden van resultaten. Hoyzer maakte onderdeel uit van een Kroatisch gokkartel. Net als de Noordwijker Paul R. (56).

Enfin, ‘Rooie Paul’  – zijn bijnaam is afkomstig van zijn achternaam Rooij – ging als volgt te werk: hij betaalde spelers tienduizenden euro’s om wedstrijden te verliezen en gokte bij Aziatische wedkantoren zelf op de desbetreffende wedstrijden. Volgens ex-Sankt Pauli-speler en medeverdachte René Schnitzler bedreigde Rooie Paul hem toen Schnitzlers geld op was. Hij moest naar Scheveningen of Schiphol komen. Schnitzler beweert tijdens de rechtszaak dat hij bij eb aan een paal zou worden vastgebonden zodat hij bij vloed aan de verdrinkingsdood zou sterven. Rooie Paul ontkent.

Bedrijfsrisico
Als mensen niet terugbetalen, zou dat simpelweg bij het bedrijfsrisico horen, aldus Rooie Paul. De gekochte wedstrijden waarop hij inzet, kijkt hij zelf overigens niet. Hij volgt enkel de statistieken via zijn computerscherm. Dat zou wel acht seconden schelen ten opzichte van tv. Lange tijd kon R. de fraudedetectiesystemen van de voetbalbonden omzeilen door via honderden verschillende accounts relatief lage bedragen in te zetten. Zijn favoriete wedkantoren, voor wie het wil weten: SBO en IBC. Nog twee dagen zal Paul R. tot in detail vertellen over zijn zaak. Zo hoopt hij strafvermindering te krijgen en, hoe opmerkelijk het ook klinkt, vrij te zijn tijdens Koningsdag. Aldus zijn advocaat.

Nederland
De Nederlandse voetbalbond KNVB kijkt vanaf de zijlijn aandachtig toe. Paul R. heeft namelijk ook vier Nederlandse Jupiler League-wedstrijden als ‘verkocht’ bestempeld. Verder noemt hij scheidsrechter Serdar Gözübüyük als een van de betrokkenen. Hoewel zijn naam vorige week in de wandelgangen al opdook, mocht hij nog wel de kampioenswedstrijd tussen PSV en SC Heerenveen fluiten. Komend weekend heeft Gözübüyük vrijaf gekregen van de KNVB. Hoe groot de rol van Paul R. daadwerkelijk in Nederland is, moet nog blijken. Het huidige, Duitse proces staat enkel in het teken van in Duitsland verkochte wedstrijden. Wordt ongetwijfeld vervolgd.