Profiel Willem-Alexander: eigenwijze driftkikker en charmante controlfreak
Twee jaar zwaait Willem-Alexander nu de scepter. Hoe doet hij het? En wat vinden we van hem? Intimi houden hun kaken stijf op elkaar, mensen die hem beroepsmatig kennen, noemen hem losjes en geestig, maar ook een eigenwijze driftkikker. Vriend & vijand over onze koning.
“Willem-Alexander vertelde onlangs tegen de Deense pers dat hij trots is dat Máxima katholiek is en voor hun huwelijk niet protestants is geworden. Dat is weer een stukje van de grote legpuzzel, een brokje informatie waardoor we uiteindelijk een beeld krijgen van zijn persoonlijkheid.”
– Jeroen Snel, presentator van het EO-televisieprogramma Blauw Bloed
“Als prins bestuurde hij geregeld onder de naam Alex van Leerdam een Cityhopper van de KLM. Moet dat geheim blijven? Ik hoop dat Willem-Alexander zich in journalistiek opzicht minder verkrampt gaat gedragen. Het is belangrijk dat zo veel mogelijk mensen zo veel mogelijk over onze koning en zijn vrouw mogen weten. Daar betalen we ze immers fors voor – noblesse oblige. We hoeven écht niet elke nieuwe Missoni-bikini van Máxima op de foto, dus het zou Willem-Alexander sieren als hij die dictatoriaal opgelegde mediacode laat varen. Driekwart van de tijd blijven ze uit beeld. Dus als je dan niet tegen die paar onschuldige fotootjes kunt, moet je je kroon aan de wilgen hangen.”
– Guido den Aantrekker, freelance-journalist voor onder meer Story
“Afgaand op zijn uitspraken is hij dol op klassieke muziek, kent hij een enorme discipline en is hij een controlfreak. Het opmerkelijkste vind ik zijn humor. Toen hij bij de marine zat en zich afmeldde voor Prinsjesdag, zei hij: ‘Ik scheur op de derde dinsdag van september altijd met mijn moeder in een gouden caravan door Den Haag.’ Een Limburgse prins carnaval sprak hij ooit aan met: ‘Hé collega.’”
– Dorine Hermans, historica en samenstelster van het boek Ik mag ook nooit iets, met uitspraken van Willem-Alexander
“Bijna vijf jaar stond hij me niet te woord. Het meest gênant was een persconferentie in Letland, waar ik als enige Nederlandse tv-verslaggever aanwezig was. Toen Willem-Alexander vroeg of er nog vragen waren en ik mij meldde, beëindigde hij met een ‘Mooi, ik wens u nog een prettige dag’ de bijeenkomst.
“Ik heb nooit begrepen waarom hij mij negeerde. Ik heb er met Eef Brouwers en andere RVD’ers over gesproken. Zij zeiden niet te weten wat er speelde. Ik heb Willem-Alexander twee brieven geschreven en gevraagd of we in een gesprek de lucht konden klaren, maar die brieven bleven onbeantwoord. Ik hoorde via via alleen dat hij ontplofte als mijn naam viel.
“Misschien moest hij eraan wennen dat de toon van RTL anders was dan die van de NOS en dat ik iets kritischer was. Als de RVD voor een persconferentie zei dat we geen vragen mochten stellen over een mogelijk huis van het paar op Curaçao, dan deed ik dat toch. En in RTL Boulevard werd Willem-Alexander ook wel beoordeeld op bijvoorbeeld zijn lichaamstaal – want dat zegt toch iets over iemand die zelden geïnterviewd mag worden.
“In 2006 kreeg ik ineens van de RVD te horen dat ik welkom was op de persconferentie in het vakantiehuis in Italië, en daar gaf hij uitgebreid antwoord op mijn vragen. Hij kan koppig zijn en heeft een geheugen als een olifant, zei Máxima in ons eerste gesprek na vijf jaar tegen mij.”
– Peter van der Vorst RTL-presentator en voormalig royaltyverslaggever
De gehele vriend & vijand over Willem-Alexander leest u in de HP/De Tijd die nu in de winkel ligt. Lees hem hier digitaal, of sluit hier een voordelig (proef)abonnement