Spring naar de content

Waarom sjeik Al-Qarni wél mag spreken in Nederland

De omstreden sjeik Aaidh Al-Qarni uit Saudi-Arabië spreekt donderdag in Eindhoven. De islamitische geestelijke is de hoofdspreker op een conferentie van stichting Waqf, die verbonden is aan de Marokkaanse Al-Fourqaan-moskee. Hoewel Al-Qarni in Frankrijk en de Verenigde Staten niet welkom is, mag hij Nederland wel in. En dat is opmerkelijk: tot nu toe werd elke omstreden geestelijke de toegang geweigerd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sebas Bouquet

Hoe kan het dan dat Al-Qarni Nederland wel in mag? Het antwoord is simpel: de geestelijke kwam Europa via Italië binnen en mag binnen de gehele Schengenzone – dus ook Nederland – vrij reizen. Een woordvoerder van de stichting Waqf laat weten dat de wet (het Schengenverdrag) wordt gevolgd. Al-Qarni heeft immers al een visum gekregen. “Hij is dus geen gevaar voor Europa of Nederland, anders was hij niet binnengekomen.”

Schermafbeelding 2015-04-28 om 17.43.39
Via: Facebook

Frappant is het wel. De Verenigde Staten hebben Al-Qarni op een ‘no fly list’ gezet, wat niets anders betekent dan dat hij het land niet in mag. In 2012 kwam Al-Qarni ook Frankrijk al niet in. Volgens de Franse regering roept hij op tot haat en geweld.

De spreekbeurten van Al-Qarni zijn niet altijd even vredelievend voor ongelovigen, blijkt uit een toespraak uit 2004. Daarin riep hij onder meer meer dat ‘huizen en jongeren moeten worden opgeofferd. Kelen moeten worden doorgesneden en schedels moeten worden verbrijzeld’. Dat zou het pad naar de overwinning van de islam opleveren. Volgens de woordvoerder van stichting Waqf doen uitspraken uit het verleden er niet zo toe: “We zochten een gastspreker en hij reist momenteel door Europa. We rekenen de man af op wat hij zegt bij ons. Iedereen kan dat ook volgen via een livestream op onze website: zijn lezing wordt direct in het Nederlands vertaald.”

Inmiddels reageert een deel van de Eindhovense en de landelijke politiek geschokt op de komst van Al-Qarni. Zo stellen Kamerleden Joram Van Klaveren en Louis Bontes (VNL) Kamervragen aan de minister van Veiligheid en Justitie.

Onderwerpen