Spring naar de content

Elsevier staat in de etalage. Vier vragen

Opinieweekblad Elsevier staat in de etalage. Dat maakte uitgever RELX Group woensdag bekend. Waarom wordt Elsevier verkocht, en wat staat het tijdschrift nu te wachten? Vier vragen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Rowie van der Vliet

In 1993 werd het Britse Reed gefuseerd met het Nederlandse Elsevier. Hier kwam de uitgeverij Reed Elsevier uit voort. Wat begon als een uitgeverij richtte zich steeds meer op internet als distributiekanaal. In februari van dit jaar veranderde de naam in RELX Group, kort voor: Reed, Elsevier (databank) LexisNexis en (beurzentak) Reed Exhibitions. Het moest internationaler, maar vooral moderner.

1. Wat staat er precies te koop?
De uitgever zet het weekblad Elsevier met de bijbehorende titels Elsevier Juist, en Beleggers Belangen in de etalage. Elsevier begon in 1891 als maandblad (onder de naam Elsevier’s Geïllustreerd Maandschrift), maar werd in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers verboden. In 1945 maakte het een succesvolle doorstart als weekblad. Al in de oorlog werden er plannen gemaakt voor een tijdschrift dat niet aan een politieke partij of zuil verbonden was.

2. Waarom staat Elsevier te koop?
Volgens de Nederlandse bestuursvoorzitter Rob Kolkman past het huidige opinieblad (en aanverwante titels) niet langer in het portfolio van het concern, zo meldt NRC. RELX Group maakt momenteel een transitie door van printmedia naar digitale media. Kolkman zegt in een verklaring: “Ons portfolio transformeert van digitale content naar producten die in het hart van het werkproces van onze klanten liggen en hen helpen bij het nemen van beslissingen.”

3. Hoe staat de oplage van Elsevier ervoor?
Elsevier is tot op heden een goed verkocht opinieblad in Nederland. In het vierde kwartaal van vorig jaar had het weekblad een betaalde oplage van 84.897, volgens cijfers van het oplage-instituut HOI. In 2013 bedroeg de betaalde oplage van het vierde kwartaal overigens nog 88.054. Acht jaar geleden stond het blad er beter voor, toen had Elsevier nog een betaalde oplage van ongeveer 140.000.

4. Wat gaat er nu gebeuren met het blad?
Het Financieel Dagblad schrijft dat de Elsevier-titels voor 50 miljoen te koop staan. Hierdoor is het waarschijnlijk uitgesloten dat een kleine tijdschriftuitgever de aankoop zal doen. In een eerder bericht van de krant werd al aandacht geschonken aan een mogelijke overname. FD noemde dagbladuitgevers als De Persgroep, Telegraaf Media Groep en FD Mediagroep als mogelijke kopers, omdat opiniebladen en dagbladen steeds meer op elkaar gaan lijken. Rob Kolkman is naar eigen zeggen gericht op het waarborgen van een sterke positie voor Elsevier en Beleggers Belangen. Namen wil hij nog niet noemen, opties wel. Zo kan er naast een overname ook sprake zijn van een samenwerkingsverband.

Onderwerpen