Spring naar de content

Karremans en secondanten niet vervolgd

Thom Karremans, oud-commandant van de Nederlandse VN-blauwhelmen in Bosnië, en zijn toenmalige secondanten worden niet vervolgd. Dat heeft het gerechtshof in Arnhem woensdag bepaald, meldde advocaat Michael Ruperti.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Karremans leidde de Nederlandse militairen (Dutchbat) tijdens de val van de moslimenclave Srebrenica in 1995. Toen werden duizenden moslimmannen vermoord door Bosnische Serviërs. Dutchbat zat in Bosnië om de plaatselijke bevolking te beschermen.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Nabestaanden van drie slachtoffers van dat bloedbad vinden dat Karremans medeplichtig is aan moord, oorlogsmisdaden en genocide. Ze spanden daarom een procedure bij het hof aan. Ze wilden dat het hof alsnog opdracht aan het Openbaar Ministerie zou geven om Karremans, zijn toenmalig rechterhand Rob Franken en adjudant Berend Oosterveen in Nederland te laten berechten.

Nabestaanden
Hasan Nuhanovic, toen tolk van Dutchbat, is een van de nabestaanden die vervolging eiste. De Nederlandse militairen droegen zijn broer en vader over aan de Serviërs. Datzelfde lot onderging Rizo Mustafic, elektricien van Dutchbat. Ook zijn nabestaanden eisten berechting.

Het OM kwam eerder tot de conclusie dat Karremans, Franken en Oosterveen ‘niet verwijtbaar hebben gehandeld’. De advocaat van de nabestaanden, Liesbeth Zegveld, vindt echter dat het OM de zaak onvoldoende heeft onderzocht.