Spring naar de content

Bergingsmissie MH17 afgerond

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Het bergingswerk in Oost-Oekraïne waar rampvlucht MH17 vorig jaar is neergestort, zit erop. Het team van dertig Nederlandse, Australische en Maleisische experts heeft donderdag een ‘finale laatste slag’ gemaakt, zodat de missie kan worden afgerond.

“Menselijkerwijs hebben we alles gedaan wat mogelijk was”, zei de leider van de repatriëringsmissie, Pieter-Jaap Aalbersberg, donderdag. In de afgelopen tijd zijn ‘veel’ stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen van slachtoffers en brokstukken van het vliegtuig geborgen. Aalbersberg sluit niet uit dat er de komende tijd of jaren toch nog iets wordt gevonden.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Het toestel van Malaysia Airlines stortte vorig jaar op 17 juli neer. Alle 298 inzittenden kwamen om, onder wie 196 Nederlanders. Het toestel vloog over oorlogsgebied en is zeer waarschijnlijk uit de lucht geschoten met een luchtdoelraket. Aalbersberg heeft ‘goede hoop’ dat het met de gevonden menselijke resten mogelijk is ook de laatste twee slachtoffers (Nederlanders) te identificeren.

Stoffelijke resten
Een Nederlands militair vliegtuig zal zaterdag vanuit de oostelijke stad Charkov naar verwachting zeven kisten met stoffelijke resten overbrengen naar Nederland. Aalbersberg en minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) zijn daarbij in Charkov. In Nederland worden de kisten met hetzelfde ceremonieel als de andere keren vervoerd naar Hilversum, waar de identificatie van de resten plaatsvindt.

Het bergingsteam is overal in het rampgebied geweest waar menselijkerwijs nog iets was te vinden. Aalbersberg is blij dat alle experts veilig zijn teruggekeerd in Charkov.

Onderwerpen