Spring naar de content

Cultuuragenda: Ochtendzee, Roza Horowitz & Theater Na de Dam

Elk weekend selecteert HP/De Tijd drie culturele evenementen die een bezoek waard zijn. Deze week: de theatervoorstelling Ochtendzee, een tentoonstelling van de Russische kunstenares Roza Horowitz in Museum Jan van der Togt in Amstelveen en Theater na de Dam.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Ochtendzee
In een periode waarin (verdronken) bootvluchtelingen het nieuws domineren, er wordt gedebatteerd over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers in Nederland en integratieproblemen aan de orde van de dag zijn, bundelen actrice Meral Polat, acteur Beppe Costa en ‘de mannen van meer dan duizend nachten’ hun theatrale en muzikale krachten in de voorstelling Ochtendzee.

Zowel Meral Polat (Turks) als Beppe Costa (Italiaans) zijn migranten, maar hun perspectief op migratie is een ander dan wat in het nieuws en in de maatschappelijke debatten overheerst. Ochtendzee vertelt over de dromen van een migrant: dromen van een beter leven voor jezelf, voor je kinderen, de reis naar het nieuwe land die je blijvend zal tekenen. Hoe je een thuis zal moeten bevechten en je zelf moet besluiten welke culturele waarden je handhaaft en welke je loslaat. Hoe je een leven kunt opbouwen. De voorstelling is tot en met 30 mei 2015 te zien door het gehele land, in september volgt de reprise.

De voorstelling ‘Ochtendzee’ is nog tot en met 30 mei 2015 door heel Nederland te zien. In september volgt de reprise. Een complete speellijst vindt u hier.

OchtendZee-Merals-Harem1-851x1024 - kopie

Roza Horowitz
“In mijn kunst vind ik het interessant om de mens te ontleden en het innerlijk lijden van een persoon te tonen”, schrijft de 27-jarige Roza Horowitz uit Amsterdam op haar website. Leidend daarin is enerzijds joodse symboliek, en anderzijds intermenselijke relaties.
Van 29 april 2015 tot en met 7 juni 2015 stelt Museum Jan van der Togt in Amstelveen werk van Horowitz tentoon. Op de website schrijft het museum: “Horowitz is een vrije geest die graag uitkomt voor haar leven en manier van denken. Grootse doeken en installaties juichen het leven toe. Het is een brij van angst, vreugde, eenzaamheid, religie en liefde. Van dansende rabbijnen en Hebreeuwse letters tot portretten en denkbeeldige Israëlische steden die schitteren in de zon, maar altijd direct en aangrijpend.” Op zondag 3 mei 2015 om 16:00 uur wordt de tentoonstelling officieel geopend.

De expositie van Roza Horowitz is van 29 april 2015 tot en met 7 juni 2015 te zien in Museum Jan van der Togt in Amstelveen. Meer informatie vindt u hier.

Nederland, Amstelveen, 09-04-2015. Atelier van Roza Horowitz, Ateliers 2005, Van Weerden Poelmanlaan 5, A'veen.    . Foto(c) Paul van Riel / HH

Theater Na de Dam
Op de avond van Nationale Dodenherdenking, aanstaande maandag 4 mei, betreden om 21.00 diverse theatermakers op allerlei plaatsen in Nederland de podia om deze dag van extra betekenis te voorzien. Tijdens de zesde editie van Theater Na de Dam spelen gelijktijdig meer dan vijftig voorstellingen die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. Zo staat Wende Snijders samen met rapper Typhoon in de piste van Koninklijk Theater Carré met een eenmalige voorstelling over verzwijgen – een muzikale performance die bestaat uit zowel eigen repertoire als een door beide artiesten nieuw geschreven nummer, speciaal voor de herdenking. Regisseur Roeland Hofman maakt een voorstelling over hoe de waarheid als eerste stilviel toen Nederland capituleerde – te zien in Theater Frascati in Amsterdam. En in de theaterweide van Park de Wezenlanden in Zwolle is het stuk De Jodenverraadsters te zien, dat is geschreven en wordt uitgevoerd door studenten van ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten.

Op maandag 4 mei 2015, om 21.00 uur, begint op diverse plaatsen in ons land ‘Theater Na de Dam’. Onder meer in Amsterdam, Utrecht, Groningen, Tilburg en Maastricht zijn voorstellingen te bezoeken. Meer over het programma van ‘Theater Na de Dam’ vindt u hier.