Spring naar de content

Overzicht: twee decennia Rick Nieman

Rick Nieman vertrekt bij RTL Nieuws, dat werd vandaag bekendgemaakt. Nieman presenteert op 22 mei om 19.30 uur voor het laatst een nieuwsbulletin. De presentator wil zich gaan toeleggen op schrijven en andere (journalistieke) projecten, wat betekent dat misschien wel hét gezicht van RTL Nieuws na negentien jaar zal verdwijnen van de buis. Een kleine samenvatting van bijna twee decennia Rick Nieman.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sebas Bouquet

Op donderdag 9 april 2015 maakte Nieman al bekend dat hij niet tot zijn 65e nieuwslezer bij RTL wil blijven en dat hij hoogstwaarschijnlijk binnen vijf jaar zou vertrekken. Die vijf jaren werden uiteindelijk zes weken.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Eerder dit jaar verscheen de eerste roman van de presentator: Altijd Viareggio. Op 27 maart presenteerde hij zijn boek en het schrijven is hem kennelijk goed bevallen. De roman wordt mogelijk verfilmd. In 2007 publiceerde hij al het boek Is er nog nieuws?, over televisiejournalistiek. Een jaar later verscheen De Goeroe-methode, met een reeks interviews met managementsdenkers.

Nieman sprak voor het RTL Z-programma Rick Nieman Interviewt met prominenten uit binnen- en buitenland, waaronder met de groten der Aarde Hillary Clinton en de Dalai Lama. Samen met Mariëlle Tweebeeke interviewde hij vorig jaar Willem-Alexander en Máxima aan de vooravond van de koninklijke inhuldiging.

Sinds de zomer van 1996 werkt Nieman bij RTL. De aanslagen op de Twin Towers op 11 september in 2001 wijst hij aan als dé  nieuwsgebeurtenis die de afgelopen negentien jaren de grootste indruk op hem heeft gemaakt. Ook de moorden op Pim Fortuyn en Theo van Gogh maakten grote indruk.

Voordat Nieman aan de slag ging bij RTL – het is 1995 – presenteerde hij samen met Sacha de Boer Veronica Nieuwslijn. De Boer zou later nieuwslezeres worden bij het NOS Journaal, en in 2002 trouwden de twee.

Sacha de Boer stopte ruim twee jaar geleden (na zeventien jaar) bij de publieke omroep. Ze reageerde overigens opgetogen op het vertrek van haar man, die zijn vertrek vanavond bij RTL Late Night zal toelichten.

Onderwerpen