Spring naar de content

De waarheid achter het uitstel van de Belastingdienst

Donderdag maakte de Belastingdienst bekend dat wij nog een paar dagen extra krijgen om onze in aangiften over 2014 in te dienen. De dames en heren achter de blauwe enveloppen hebben erg met ons te doen, het wordt sommigen – of velen – van ons allemaal te veel. Vandaar de plotselinge en kennelijk ad hoc ontstane coulance.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

De media nemen de empathische berichtgeving kritiekloos over. Overal valt te lezen:

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Omdat de verwerking van de belastingaangiften voorspoedig verloopt, krijgen ondernemers en particulieren een paar dagen extra de tijd om hun aangifte te doen. De aangiften inkomstenbelasting, omzetbelasting en loonheffingen die tot 5 mei binnenkomen, worden behandeld alsof ze ingediend zijn op 30 april. Dat liet het ministerie van Financiën donderdag weten. De Belastingdienst zegt tevreden te zijn dat de soepele verwerking van aangiften de dienst meer armslag oplevert. “Door de coulance kunnen mensen de komende dagen op een rustig moment hun aangifte te doen.”

Al eerder dit jaar leefde de fiscus enorm met ons mee, daarom mochten we in plaats van tot 1 april tot 1 mei wachten met het doen van aangifte. Nu krijgen we weer vier dagen extra.

Als we niet oppassen wordt het hier Griekenland.

De feiten wijzen – eigenlijk zoals altijd – op iets anders dan de steeds meer als een geolied klinkende pr-machine van de Overheid doet voorkomen. Het uitstel van april naar mei was in werkelijkheid het gevolg van het niet tijdig gereed zijn van de ICT-systemen van de Belastingdienst.

En ook nu lijken ICT-problemen de reden voor het uitstel; heel veel burgers konden de afgelopen dagen eenvoudigweg niet digitaal terecht met hun aangifte. Met andere woorden: de Belastingdienst kon het niet aan.

Volgens het principe van de omgekeerde bewijslast heeft de fiscus ons burgers nu tot tweemaal niet tijdig in de gelegenheid gesteld om te doen wat we moeten doen. Dat werd eenzijdig besloten. Als u eenzijdig besluit uw aangifte te laat in te dienen, krijgt u de eerste keer een waarschuwing, de tweede keer hangt u, en krijgt u een boete.

Van de site van de Belastingdienst:

Verzuimboete

Als u niet (op tijd) verzoekt om toezending van een aangifte is de verzuimboete € 2.639.

De verzuimboete is € 369 als u niet (of niet op tijd) aangifte doet voor de volgende belastingen:

  • inkomstenbelasting
  • erfbelasting
  • schenkbelasting

De boete loopt op tot € 5.278 als u vaker verzuimt.

Hieronder alvast een concept van een bezwaarbrief, in het geval u een boete kreeg omdat u vond dat u dezelfde rechten heeft als de fiscus.

Omdat mijn carrière en trouwens ook mijn hele leven voorspoedig verloopt, heb ik besloten een paar dagen extra de tijd te nemen om mijn aangifte te doen. Mijn aangifte inkomstenbelasting ontvangt u op xx-xx-xx, u kunt de aangifte behandelen alsof deze is ingediend op 30 april. Van de gelegenheid maak ik graag gebruik om te bevestigen dat ik tevreden ben met de Belastingdienst en de soepele verwerking van aangiften waarmee wordt beoogd mij – maar vooral ook uzelf – meer armslag te geven. Door mijn coulance kunnen uw mensen de komende dagen op een rustig moment mijn aangifte in behandeling nemen.

Onderwerpen