Spring naar de content

Ontroerend: Iraakse cellist begint te spelen na zelfmoordaanslag

Iedereen kent het verhaal wel van het orkest van de Titanic, dat volgens de overlevering tot de laatste minuut van het zinkende schip op het bovendek doorspeelde. Het treurige verhaal werd nog eens extra bekend door de film uit 1997, waarin het strijkkwartet de hymne Nearer my God to Thee in de chaos ten gehore brengt. Of het echt zo gegaan is, is moeilijk te zeggen, maar het leverde in ieder geval een krachtige filmscène op.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Paul Geraedts

Anno 2015 blijft (klassieke) muziek onverminderd krachtig, en komt het in tijden van wanhoop nog eens extra sterk naar voren. De Titanic van 2015 is het door terreur verscheurde Midden-Oosten, en het bovendek is een door een zelfmoordaanslag opgeschrikte straat in de Iraakse hoofdstad Bagdad.

De cellist in kwestie is de Iraakse Karim Wasfi. Toen hij voor de zoveelste keer opgeschrikt werd door een zelfmoordaanslag in zijn stad spoedde hij zich naar de locatie, waar vlak daarvoor nog tien mensen omkwamen. Gewapend met strijkstok en cello begon hij te spelen op de plek des onheils. Tussen de chaos en de zwartgeblakerde gebouwen geeft dat een surrealistisch beeld.

Maar terwijl parallellen met het orkest van de Titanic snel getrokken zijn, zijn er ook verschillen. Zo speelt Wasfi een stuk dat opbeurender van aard is dan de zware hymne uit de film. Overigens is hij niet de eerste de beste: Wasfi is een van de dirigenten van het Iraakse nationale symfonieorkest.

In een interview met Al-Jazeera noemt Wasfi zijn actie dan ook een die hoop moet uitstralen. Hij ziet het letterlijk als het tegenovergestelde van het detoneren van een bom. “Het gaat om het creëren van leven, op de plaats waar de vernietiging heeft plaatsgevonden”, aldus de maestroHij ziet het als zijn plicht om zijn kunst juist in tijden van chaos en geweld ten gehore te brengen.

En voor islamistische bewegingen als IS, die iedere vorm van expressie als haram zien, heeft de dappere muzikant ook een boodschap: “Door middel van mijn cello, mijn orkest kan ik geluiden van explosies nabootsen. Zonder er iemand voor te doden. Zij mogen daar naar komen luisteren.”

Onderwerpen