Spring naar de content

FC Groningen schrijft geschiedenis

FC Groningen heeft zondag voor het eerst de KNVB-beker veroverd. Albert Rusnák leidde de groen-witte brigade van trainer Erwin van de Looi in de finale met twee doelpunten langs titelverdediger PEC Zwolle naar 2-0. Een belangrijke rol bij FC Groningen was ook weggelegd voor invaller Jarchinio Antonia, die beide treffers van Rusnák inleidde. De twee aanvallers verlosten de noorderlingen daarmee van een obsessie: eindelijk kan FC Groningen een hoofdprijs vieren.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Marleen Hogendoorn

Het verwachte spektakel bleef uit in De Kuip, omdat beide ploegen zo ontstellend veel balverlies leden dat geslaagde aanvallen schaars waren. De twee subtoppers uit de eredivisie spelen normaal gesproken verzorgd voetbal, zeker PEC Zwolle, maar de spanning die de bekerfinale met zich meebracht had zichtbaar invloed op de concentratie.

Het begin van de bekerfinale was nog wel veelbelovend. FC Groningen startte opportunistisch en zocht meteen de aanval. Het leverde al na dertig seconden een open kans op voor Michael de Leeuw, wiens inzet door Joost Broerse werd geblokkeerd. Even later was de spits van Groningen net te laat om een voorzet van Mimoun Mahi in te tikken. Naarmate de wedstrijd vorderde, nam het balverlies toe en werden de kansen schaarser. PEC Zwolle kon voor rust eigenlijk slechts één keer echt gevaarlijk worden via Jody Lukoki, die de bal na een individuele actie net langs het doel van Sergio Padt schoot.

Albert Rusnak van FC Groningen scoort de 1-0 tegen PEC Zwolle tijdens de KNVB-bekerfinale.
Albert Rusnak van FC Groningen scoort de 1-0 tegen PEC Zwolle tijdens de KNVB-bekerfinale.

De rommelige bekerfinale werd na een uur spelen plotseling opengebroken door een invaller bij FC Groningen. Jarchinio Antonia, die Mahi had afgelost, stond amper twee minuten in het veld toen hij de bal bezorgde aan Rusnák. De Slowaakse winteraankoop kreeg de bal in de 64ste minuut op de rand van het strafschopgebied voor zijn voeten en passeerde doelman Warner Hahn met een schot in de hoek. Tien minuten later was het recept hetzelfde. De voorzet kwam van Antonia, Rusnák tikte de bal in: 2-0.

Europa
Het leidde tot een explosie van vreugde in het groen-witte deel van het stadion. “Wij gaan Europa in”, zongen de ruim 18.000 supporters van FC Groningen uit volle borst.

Supporters van FC Groningen moedigen hun team aan tijdens de bekerfinale tegen PEC Zwolle.
Supporters van FC Groningen moedigen hun team aan tijdens de bekerfinale tegen PEC Zwolle.

FC Groningen stond in 1989 ook in de finale van het bekertoernooi, maar verloor toen van PSV. Voor PEC Zwolle was het na 1928 en 1977 de derde verloren finale. Vorig jaar pakte de ploeg van trainer Ron Jans voor het eerst de KNVB-beker, door Ajax met 5-1 te verslaan. Als bekerwinnaar heeft FC Groningen zich meteen geplaatst voor het hoofdtoernooi van de Europa League en mag het op 2 augustus met landskampioen PSV strijden om de Johan Cruijff Schaal.