Spring naar de content

In deze landen is men vandaag alles behalve vrij

Gisteren herdachten we degenen die het leven lieten voor onze vrijheid.Vandaag op 5 mei vieren we op allerlei manieren de vrijheid. We staan stil bij het belang ervan en realiseren ons dat vrijheid kwetsbaar en niet vanzelfsprekend is; het lijkt soms eerder een uitzondering van een regel.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Sophie van Os

De aanslagen in Parijs, Kopenhagen, Brussel en dit weekend in Garland, Texas – ze doen ons inzien dat vrijheid niet altijd even onvoorwaardelijk is. Zelfs niet ‘bij ons in het Westen’.

We denken al snel aan Nigeria, waar vorige 700 jonge vrouwen en meisje zijn bevrijd uit handen van de terreurgroep Boko Haram door het Nigeriaanse leger. Ze werden seksueel misbruikt, verkocht en als slaven gehouden.

Terrorisme
Zestig procent van de wereldbevolking leeft in een land waar de burgers niet over volledige vrijheid beschikken. De grootste oorzaak is terrorisme. De agressie van autoritaire regimes (met name in Azië) en de groei in terreur en aanslagen hebben bijgedragen tot een daling van de wereldwijde vrijheid.

Mensenrechtenorganisatie Freedom House onderzocht de situatie op het gebied van politieke rechten en burgerlijke vrijheden in 195 landen over de hele wereld, tussen 1995 en 2015. Vandaag de dag zijn 89 landen (46 procent van het totale aantal) ‘vrij’. In 55 landen (28 procent) wordt de situatie als ‘deels vrij’ aangemerkt, en in 51 landen (26 procent) als ‘niet vrij’. Verontrustend is dat de volgens deze meting (de resultaten leest u op de website van Freedom House) het aantal landen waar men vrij is, daalt.

Ergste van het ergste
Uit het laatste rapport van Freedom House (de cijfers zijn afkomstig uit 2014) is de leefsituatie qua burgervrijheid in Noord-Korea, Syrië en het door China bezette Tibet beschouwd als het ‘ergste van het ergste’. Zo zette het Syrische regime de deur open voor terreurorganisatie Islamitische Staat en andere extremistische bewegingen door vreedzame demonstranten en de politieke oppositie te onderdrukken.

Een VN-commissie constateerde recent nog dat in Noord-Korea gruwelijke misdrijven tegen de menselijkheid worden begaan. Er zouden mensen worden gemarteld en opgesloten in politieke gevangeniskampen, en executies zouden worden uitgevoerd zonder dat daaraan een rechtszaak voorafgaat.

Uit onderzoek van Amnesty International blijkt dat honderdduizenden Noord-Koreanen, ook kinderen, opgesloten zitten in gevangeniskampen. Ze hebben geen enkel misdrijf begaan, maar familie van hen zou schuldig zijn bevonden aan politieke misdrijven. Onderstaande video van Amnesty International uit 2013 toont satellietbeelden van de twee grootste politieke gevangeniskampen in Noord-Korea.