Spring naar de content

De Nachtwolven rijden Duitsland binnen. Wie zijn deze ‘Russische bandieten’?

Zo’n tien leden van de Russische motorclub de Nachtwolven zijn zondag de grens tussen Oostenrijk en Duitsland overgestoken. Dat meldden Duitse media. De Russen willen op 9 mei in Berlijn zijn. Waarom?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sebas Bouquet

Provocatie. Al direct bij aankondiging van de motortrip van de Nachtwolven, werd er door Polen gesproken van de wil om te provoceren. De Russische motorclub – geleid door Alexander Saldostanov,  bevriend met president Vladimir Poetin – wil de reis maken omdat het op 9 mei zeventig jaar geleden is dat de Tweede Wereldoorlog eindigde met de overwinning van het Rode Leger op de Duitsers. In Duitsland wordt echter 8 mei aangehouden, op die datum ondertekenden de Duitsers namelijk de capitulatie. Met name Polen, dat toch al op gespannen voet met de Russen leeft, ziet de reis op zich als provocatie.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

De Russische motorrijders willen hun voorvaderen naar eigen zeggen simpelweg eren. In het Tsjechische Brno zijn inmiddels kransen gelegd bij een Russisch oorlogsmonument voor 3364 Sovjet-militairen die omkwamen aan het eind van de Tweede Wereldoorlog bij de bevrijding van de stad. Saldostanov: “Het is een provocatie om ons het herdenken van de Tweede Wereldoorlog te verbieden. Wij willen de graven van onze grootvaders bezoeken. Dat is onze plicht.”

Poetin
Over de daadwerkelijke aard van de reis van de Nachtwolven zijn de meningen verdeeld. De motorbende heeft nauwe banden met het Kremlin en met president Poetin, en hoopt dat Rusland ooit weer een grootmacht wordt, aldus Saldostanov in onderstaande opname. Poetin stapt ook zelf zo nu en dan op de motor met de andere bikers en noemt ze zijn broeders.

‘Russische bandieten’
Op zaterdag 25 april ging de reis van de Russen in Moskou van start. Onder luid applaus van honderden mensen rolden ze de Russische hoofdstad uit. Het leidde tot veel bombarie. De Verenigde Staten beschuldigden de motorclub van deelname aan de annexatie van de Krim en de oorlog in Oost-Oekraïne. Om die reden staan de Nachtwolven onder meer op een sanctielijst van de Amerikanen. Onder meer de Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov heeft zijn steun aan de Nachtwolven geuit, vanwege de Amerikaanse bemoeienis met de annexatie van de Krim.

De Duitsers, de Tsjechen en de Polen verklaarden aanvankelijk dan ook dat de Nachtwolven niet hun land binnen zouden komen. Alleen Polen hield voet bij stuk. Volgens de Polen zouden de Nachtwolven ‘Russische bandieten’ zijn en de Poolse premier Ewa Kopacz noemde de motortrip een provocatie van de Russen. Bij de Poolse grens werden de Nachtwolven tegengehouden. Via Slowakije, Tsjechië en Oostenrijk zijn ze nu alsnog Duitsland binnengereden.

De Russen konden de grens van onze Oosterburen ongehinderd passeren omdat ze een visum hebben gekregen van de Duitsers, en zodoende vrij kunnen reizen binnen de Schengenzone. Slechts bij enkelen is het visum om veiligheidsredenen weer ingetrokken. Volgens de Russische ambassadeur in Wenen maakt de groep zich nu op voor een stop in München, alvorens de groep op 9 mei in Berlijn wil zijn.

Onderwerpen