Spring naar de content

Zien: ook kinderserie ‘Buurman en Buurman’ opgenomen in cultureel erfgoed

De populaire kinderserie Buurman en Buurman is opgenomen door het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid te Hilversum. De vanaf 1985 door de VPRO uitgezonden animatieserie over de onhandige maar vindingrijke buurmannen, hebben in het instituut sinds maandag een vaste plek, met onder meer een speciale studio waar fans van de poppenanimatieserie zelf een filmpje kunnen maken. De Tsjechische makers van de serie, Tomáš Eiselt en Marek Beneš, openden de studio maandag. “A je to!” moet het duo hebben gedacht.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sebas Bouquet

Het is de vader van Marek Beneš, Luboš Beneš, die in 1976 samen met Vladimír Jiránek een korte film over twee klusjesmannen bedenkt. De Tsjechische televisie wil Pat & Mat niet uitzenden, de Slowaken willen dat wel. Ze maken vervolgens een serie van 35 afleveringen met de titel A je to (‘het is klaar’, de lijfspreuk van de buurmannen). Uiteindelijk volgen nog vele afleveringen, die worden geëxporteerd naar Nederland, waar Kees Prins en Siem van Leeuwen jarenlang de voice-over zullen verzorgen.

Geknoei
De eerste korte film is afkomstig uit 1976. De kijker maakt kennis met het stuntelige gedrag van Pat en Mat, zoals de titel al doet vermoeden. De kip in de oven doen gaat nog goed, maar de borden zijn kwijt. De oorspronkelijke titels en de stokoude voice-overs ontbreken niet in dit filmpje.

Behangen
In 1979 krijgt de eerste aflevering een vervolg. Het begint in deze korte film allemaal met een blikje goulash, en wederom dreigt alles mis te lopen. De inhoud van het blikje goulash belandt op de muren en het duo moet gaan behangen.


Aquarium
Geknoei kan altijd erger, moeten de makers hebben gedacht bij het maken van ‘aquarium’. Het kopen van een visje loopt vanzelfsprekend uit de hand. Maar dat de benedenverdieping uiteindelijk in een aquarium verandert, gaat misschien nogal ver. Toch klinkt ook hier weer het befaamde ‘A je to!’.

In totaal verschenen er 86 aflevering van ‘Buurman en Buurman’ op de Nederlandse buis. Vanaf 2 mei hebben de animatiepoppen een eigen plekje in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. In de meivakantie worden daar speciale Buurman en Buurman-activiteiten georganiseerd.