Spring naar de content

De postzegel werd vandaag 175 jaar. Is het einde in zicht?

Vandaag is het exact 175 jaar geleden dat de allereerste postzegel ter wereld werd geplakt. Die eer kwam in het jaar 1840 de Britten toe. Op 6 mei werd daar de eerste Penny Black gedrukt, een postzegel met daarop de beeltenis van koningin Victoria.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sebas Bouquet

Het is 1840 als de Britse leraar en uitvinder Rowland Hill de postzegel zoals wij hem vandaag kennen, uitvindt. Hill bedenkt met succes een systeem van betaling voor het verzenden van post, waarmee brieven goedkoop, snel en veilig kunnen worden verstuurd. Et voilà, de Penny Black was geboren.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

De reden dat we de bijna eeuwenoude uitvinding van Hill nog altijd gebruiken? Vóór de introductie van de postzegel werd het port van een brief niet betaald door de zender, maar door de ontvanger. Een postbode moest voor iedere brief aanbellen en post werd ook weleens niet aangenomen. Totaal niet efficiënt, dus. Door de postzegel werden de rollen omgedraaid.

In Nederland beginnen we wat later met het gebruik van de postzegel. In 1852 werd de eerste postzegel in ons land gedrukt. De Nederlandse economie had een diep dal gekend, en aanhoudende industrialisering deed de samenleving flink veranderen. Snelle communicatie was van groot belang. Twaalf jaar na de introductie bij de Engelsen, maakte de postzegel zijn entree in Nederland. 26 landen gingen de Nederlandse posterijen voor.

Levensduur
Het is de vraag hoe lang de postzegel nog blijft bestaan. Postbedrijf PostNL publiceerde vandaag de eerste kwartaalcijfers van 2015 en de daling van het aantal verzonden brieven duurt volgens topvrouw Herna Verhagen voort. Het voormalige staatsbedrijf verwacht niet dat die dalende trend de komende jaren doorbroken wordt. In 2014 kromp de traditionele postmarkt met 11 procent en ter compensatie blijven de prijzen van postzegels alsmaar stijgen. Of de postzegel de 200 gaat halen, is afwachten.

Onderwerpen