Spring naar de content

George Soros, dat is wat Griekenland nodig heeft

Gisteren was het weer een leuk dagje op de beurs, in beleggingstermen was er sprake van een heuse bull trap. Voor de leken: een bull (stier) is iemand die verwacht dat de beurs gaat stijgen. Van een bull trap spreken we als de stieren denken een ritje naar boven te kunnen meemaken om direct daarna op flinke verliezen te worden getrakteerd.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Dr. Doom

De AEX opende met verlies maar begon snel daarna te stijgen, tot een winst van ruim een half procent. De stieren roken hun kans en stapten in. Aan het eind van de dag sloot de AEX met een verlies van ruim 1,7 procent en zaten ze met de brokken. Alle belangrijke Europese beurzen eindigden zwaar in het rood, het was een heuse sell-off.

De angst voor een Griekse ramp beheerst de beurzen bijna voortdurend en gisteren was het niet anders. Dat betekent dat Griekenland ook de lead kan nemen en met historisch handelen de beurzen flink onderuit kan doen gaan door gewoon een keertje helemaal niks te betalen, zonder opgave van redenen.

Als dan de zogenaamd op non-actief geplaatste Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis achter de schermen zijn kennis van speltheorie heeft gedeeld met George Soros, dan heeft Griekenland z’n financiële problemen zó opgelost. George Soros is de man die op 16 september 1992 een enorme Short-positie van 10 miljard Amerikaanse dollar tegen het Engelse pond innam en daarmee ruim één miljard verdiende. Hij staat bekend als de man die in zijn eentje de Bank of England op de knieën dwong (een devaluatie) en opzadelde met een verlies van 3,4 miljard Engelse pond.

Sindsdien heeft Soros nog tientallen miljarden verdiend op de financiële markten, hij gaf ook vele miljarden weg aan internationale goede doelen.

Varoufakis en Soros moeten in staat zijn met één briljante wereldwijde transactie vele miljarden voor Griekenland binnen te harken. Zaai paniek en profiteer. Ik geef toe, het zou een wat ongebruikelijke manier zijn om de staatsfinanciën op orde te krijgen. Maar Griekenland moet toch zo nodig onderworpen worden aan het mechanisme van de vrije markt? Dan zou dit een leuk debuut zijn.