Spring naar de content

Overzicht: felle reacties op vervolging ‘Fuck de koning’

Majesteitsschennis kan in Nederland nog altijd worden bestraft. Een fikse belediging van de koning kan zelfs genoeg zijn voor een gevangenisstraf van vier jaar, aldus het Wetboek van strafrecht. Het mag dan achterhaald klinken, vandaag besloot het OM de man te vervolgen die vorig jaar publiekelijk ‘Fuck de koning’ scandeerde. Op Twitter kwam het massaal volk in opstand.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

Op 16 november demonstreerde activist Abulkasim al-Jaberi tegen Zwarte Piet. Hij riep ‘Fuck de koning, fuck de koningin, fuck het koningshuis!’. Al-Jaberi werd gearresteerd, en weigert de opgelegde boete van 500 euro te betalen. Het OM zich nu genoodzaakt hem te dagvaarden. Zijn advocaat, Willem Jebbink, reageerde door te stellen dat hij de arrestatie ‘buiten alle proporties’ vindt. “Hij werd door de politie van het podium gehaald. Politie en Openbaar Ministerie snappen niets van de vrijheid van meningsuiting en demonstratievrijheid.”

Jebbink zegt dat hij Willem-Alexander en Máxima wil laten getuigen: “De mening van mijn cliënt komt neer op: weg met het koningshuis. Dat is vervelend voor Willem-Alexander en Máxima, maar het gaat veel te ver om te denken dat zij zich daardoor in hun eer aangetast voelen. We willen nu van hen persoonlijk weten of zij zich beledigd voelen of dat ze juist pluriformiteit en vrije meningsuiting van hun onderdanen ondersteunen.”

Hij verwijt burgemeester Eberhard van der Laan eveneens de arrestatie niet tegen te hebben gehouden. Het Parool meldde dat de burgervader echter ‘onbedaarlijk in de lach’ schoot door de opmerking. “Ik ken deze koning een beetje en ik denk dat ook hij dit best wat democratischer ziet dan die wet.”

Minder genuanceerd zijn de meningen op Twitter. Een kleine greep uit de oranjekritiek.

Op Twitter lijkt #fuckingdekoning overigens niet op te duiken in de kolom met trends.