Spring naar de content

Cultuuragenda: Barocco, Noord-Korea in Drenthe & het Louis van Dijk Trio

Elk weekend selecteert HP/De Tijd drie culturele evenementen die een bezoek waard zijn. Deze week: de zeventiende-eeuwse stillevens van fotograaf Nicolas Wilmouth, het Drents Museum presenteert een tentoonstelling over schilderkunst in Noord-Korea en de ‘oerbezetting’ van het vermaarde Louis van Dijk Trio is voor het eerst in dertig jaar weer bij elkaar.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

Barocco
Fotograaf Nicolas Wilmouth fotografeert als een Oude Meester. Zijn foto’s zijn nauwelijks te onderscheiden van zeventiende-eeuwse meesterwerken. Voor de fotoserie Barocco fotografeert hij bijvoorbeeld sedert enkele jaren stillevens die doen denken aan schilderijen van Willem Kalf, Pieter Claesz of Jan Jansz. den Uyl – al hebben de tableaus van Wilmouth wel altijd een referentie naar de moderne tijd; zijn stilleven van een hamburger met een glas fris is daar misschien wel het mooiste voorbeeld van. Vanaf deze week te zien in Galerie van Kranendonk in Den Haag.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

De fotoserie ‘Barocco’ van Nicolas Wilmouth is tot en met 12 juni 2015 te zien in Galerie van Kranendonk, Westeinde 29 in Den Haag. Meer informatie vindt u hier.

6190RefletPlus

De Kim Utopie – Schilderkunst in Noord-Korea
Lieflijke familietaferelen, heldhaftige soldaten, heroïsche arbeiders en lofuitingen aan de Grote Leider. In de tentoonstelling De Kim Utopie – Schilderkunst uit Noord-Korea geeft het Drents Museum aan de hand van ruim tachtig schilderijen en werken op papier een inkijk in het gesloten Noord-Korea. De schilderijen zijn in de periode van 1960 tot 2010 door professionele Noord-Koreaanse schilders in staatsdienst gemaakt. De tentoonstelling toont hoe het regime socialistisch-realistische kunst inzet om een utopisch Noord-Korea te creëren en in stand te houden. Tegelijkertijd is in het museum de fototentoonstelling North Korean Perspectives te zien.

De tentoonstellingen ‘De Kim Utopie – Schilderkunst in Noord-Korea’ en ‘North Korean Perspectives’ zijn nog tot en met 30 augustus 2015 te zien in het Drents Museum in Assen. Meer informatie over deze exposities vindt u hier.

Kim_Chol-won__Een_februari-ochtend__2003__olieverf_op_doek_collectie_Ronals_de_Groen

Louis van Dijk Trio
Pianist Louis van Dijk (1941) won in 1961 het Loosdrechts Jazzconcours. Niet lang daarna, terwijl hij met Ramses Shaffy en Liesbeth List door het land trok, richtte hij zijn eigen trio op: het Louis van Dijk Trio. De bezetting was als volgtz: piano Louis van Dijk, bas Jacques Schols en drums John Engels. Ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van laatstgenoemde komt de ‘oerbezetting’ van het legendarische trio weer bij elkaar, na meer dan dertig jaar niet samen op het podium te hebben gestaan. Zondag 10 mei 2015 te zien (en te horen!) in TivoliVredenburg in Utrecht.

De voorstelling ‘Vogel Vrij’, die ter gelegenheid van de tachtigste verjaardag van John Engels wordt gespeeld, speelt op zondag 10 mei 2015 in TivoliVredenburg in Utrecht. Aanvang: 16.00 uur. Op donderdag 14 mei 2015 staat het trio in LantarenVenster in Rotterdam. Meer informatie vindt u hier.