Spring naar de content

OM moet maar leren leven met dat Fuck de koning

Het Openbaar Ministerie schiet zichzelf in de voet door uit te willen vinden of ‘Fuck de koning’ majesteitsschennis is. Laten we eerst een vaststellen wat majesteitsschennis volgens de letter van de wet is.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

De relevante wetsartikelen zijn:

  • Artikel 111 W.v.S.

Opzettelijke belediging van de Koning wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vijf jaren of geldboete van de vierde categorie.

  • Artikel 112

Opzettelijke belediging van de echtgenoot van de Koning, van de vermoedelijke opvolger van de Koning, van diens echtgenoot, of van de Regent, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vier jaren of geldboete van de vierde categorie.

En laten we vervolgens eens kijken wat ‘fuck’ betekent. Woordenboek woorden.org spreekt van een ‘vulgair scheldwoord, uiting van kwaadheid, irritatie, plezier of verbazing’. In de digitale Van Dale komt het woord niets eens voor.

Sinds bekend is dat het OM zo’n wereldvreemde procedure toch echt in gang zet is het ‘Fuck de koning’ niet van de lucht. Het incident van vorig jaar november beheerst momenteel de Nederlandse media, en ik verwacht dat ‘Fuck de koning’ in de kroeg en aan tafel zeer binnenkort ‘proost’ zal vervangen.

Luuk Ikink, de sidekick van Humberto Tan, opperde de leus gisterenavond ergens tussen de 10 en 20 keer, tot grote hilariteit van het aanwezige publiek en ongetwijfeld ook van de vaak meer dan een miljoen kijkers.

Ik stel voor dat zij die bij het OM verantwoordelijk zijn voor de aanklacht bij wijze van bijscholing een seizoen lang stage lopen in de meest tribale supportersvakken van Ajax en Feijenoord om al doende tenminste enig gevoel voor de tijdgeest te ontwikkelen. Want als fuck een belediging is, dan stel ik voor dat we allemaal elke dag digitaal aangifte doen voor elke keer dat het ergens gebruikt wordt.

“Weg met de monarchie, het is 2013”, dat stond ooit op een kartonnen bord voor het Beatrixtheater in Utrecht. Een studente stond daar tussen Oranjefans in afwachting van de komst van de koning. Ze werd door agenten opgepakt en afgevoerd. Willem-Alexander wilde daar in een NOS/RTL-interview wel wat over zeggen: “Dat vind ik absoluut geen probleem, en daar wil ik dit bij zeggen, dat die arme politieman die dacht dat hij het beste deed, die heeft een foutje gemaakt, denk ik. Maar we mogen allemaal fouten maken en daar leren we van.”

Dat ‘weg met’ en ‘fuck’ voor veel mensen, meestal jongeren, maar dan ook precies dezelfde betekenis hebben, dat zal zelfs Willem-Alexander niet zijn ontgaan.

Overigens bevestigde hij dat gisteren zelf ook in De Wereld Draait Door.