Spring naar de content

OM trekt dagvaarding om ‘Fuck de koning’ in

Het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam heeft de dagvaarding van Abulkasim Al-Jaberi wegens majesteitsschennis ingetrokken. Het OM gaat opnieuw bekijken of hij voor het roepen van ‘Fuck de koning’ voor de strafrechter moet verschijnen. Er zou meer tijd nodig zijn om tot een besluit te komen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sebas Bouquet

Woensdag maakte het OM nog bekend Al-Jaberi te vervolgen voor majesteitsschennis. Tijdens een betoging in Amsterdam riep hij vorig jaar november ‘Fuck de koning, fuck de koningin, fuck het koningshuis!’. Gisteren volgde vervolgens een storm aan kritiek in de media, en op sociale media met de hashtag #fuckdekoning.

Het OM gaat de zaak nu opnieuw bekijken en de bezwaren van Al-Jaberi’s advocaat Willem Jebbink bestuderen. Jebbink diende afgelopen maandag een verzoek tot seponering in, onder meer omdat de vervolging op gespannen voet staat met de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid om te demonstreren. Verder zou er volgens de advocaat geen sprake zijn van een rechtstreekse belediging en zou zijn cliënt simpelweg het koningshuis weg willen hebben.

De zitting, die op 27 mei zou zijn, is nu dus uitgesteld. Advocaat Jebbink denkt dat de (sociale) media-aandacht daarin een rol heeft gespeeld. Hij zegt te zijn gebeld door vele buitenlandse media, waaronder The New York Times.

Onderwerpen