Spring naar de content

Aandoenlijk amateurisme om majesteitsschennis

Op mijn protestants-christelijke middelbare school, niet ver van Staphorst, hing een poster. De scheikundeleraar was fan van FC Groningen en een vrouw in groen-wit shirt prijkte al jaren aan zijn wand. Ik kende de poster – het was een mooie vrouw – maar nog nooit was mij opgevallen dat de vrouw geen shirt aan had, maar dat het tenue op haar lichaam was gebodypaint.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Edwin van Sas

Totdat de rectrix er een probleem van maakte. De poster moest tot ontsteltenis van de docent weg, naar verluidt omdat de Staphorster kinderen linea recta naar het strengchristelijke Greijdanus College zouden worden gestuurd als hun ouders ervan wisten.

Het zong al snel rond in de school en de lokale pers (in casu de schoolkrant waarvan ik hoofdredacteur mocht spelen) maakte een foto van de poster en vulde er full-color de achterkant van de schoolkrant mee, die zo diep de Staphorster samenleving penetreerde. Er vertrok geen leerling, maar de hoofdredacteur werd bij de rectrix ontboden en de redactie onder curatele gesteld van een docent Nederlands.

Een vergelijkbaar gevalletje aandoenlijk amateurisme is de Fuck de Koning-zaak. Als je besluit een Zwarte Piet-betogertje te vervolgen omdat hij majesteitsschennis zou hebben gepleegd, moet je snappen dat je de wind van voren kunt verwachten.

De advocaat van Abulkasim Al-Jaberi, de vermeende majesteitsschennisser, speelde het slim door ‘de Nederlander’ te vragen wat hij/zij vindt van die Fuck de Koning-uitspraak. Daar wist men op Twitter wel raad mee waarmee een nieuwshype was geboren. (Grappig genoeg denkt de niet-Twitterende burger er genuanceerder over en vindt de meerderheid dat FdK te ver gaat.)

Twitter zelf stuntelde overigens lekker mee: de #FuckdeKoning was binnen no time populair, maar werd nooit een trending topic. De microblogdienst filterde de hashtag uit dat lijstje vanwege het woordje ‘fuck’. Je mag fuck gewoon gebruiken, verklaart Twitter, zo veel als je wilt, maar het mag niét trending topic worden. Noem het balanceren op een koord dat niet blijkt te bestaan.

Maar het OM spant de kroon. Daags na de #ophef, columns, hoofdredactionele commentaren en latenightshows heeft het opeens meer tijd nodig om de boel te onderzoeken. Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie verklaart echter dat de ontstane onrust ‘absoluut niks heeft te maken met dit besluit’ en binnen het OM ‘is iedereen het erover eens’ dat het de juiste beslissing was de Al-Jaberi te dagvaarden.

Hilarisch natuurlijk, vooral omdat het zou betekenen dat van uitstel geen afstel komt. Want wie de verklaring/complottheorie van Al-Jaberi heeft gelezen, kan daar weinig nieuwe feiten in ontdekken. Het wachten is op de uit de toga getoverde verklaringen die seponering toch mogelijk maken. Het 16 artikelen tellende dossier Fuck de Koning van RTL Nieuws leest als een komedie. Nederland op zijn kleinst is stiekem ook Nederland op zijn leukst, voor de neutrale toeschouwer.