Spring naar de content

Olympisch leed: gastheer Brazilië heeft zaken (weer) niet op orde

In aanloop naar het WK voetbal van 2014 was er internationaal al veel kritiek op de voorbereidingen van gastland Brazilië. Nu de Olympische Spelen steeds naderbij komen dreigt het Zuid-Amerikaanse land zijn bijna-blunder van afgelopen zomer nog eens dunnetjes over te gaan doen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Gerben Vlasveld

In aanloop naar het WK van 2014 slaagde Brazilië er al ternauwernood in om tijdig voorbereid te zijn: stadions werden last-minute in elkaar geschroefd en de getroubleerde infrastructuur van grote steden als São Paulo en Rio de Janeiro werd op de valreep of te laat gereorganiseerd. Ondertussen naderen de Olympische Spelen van 2016 met rasse schreden en ook dit keer lopen de voorbereidingen hopeloos achter op schema, overigens drijft dit het Internationaal Olympisch Comité (IOC) tot wanhoop. Vorig jaar uitte het IOC al zijn zorgen over de Braziliaanse aanpak.

‘De ergste ooit’
Volgens leden van het IOC zijn de voorbereidingen voor de Spelen van 2016 ‘de ergste ooit’ en nog het best te vergelijken met die van 2004 in Athene, toen was het ook zeer de vraag of Griekenland zijn zaakjes op orde zou hebben bij aanvang van het sportevenement.

“De situatie is kritiek,” zei John Coates, de vicepresident van het IOC, in 2014 nog over de Braziliaanse voorbereidingen op de Olympische Spelen. “We zijn ontzettend bezorgd. Ze zijn niet goed voorbereid in vele, vele opzichten.” Volgens Coates zijn de gebrekkige planning en uitvoering vooral te wijten aan de enorme bureaucratie die in Brazilië wordt gekenmerkt door stroperige relaties tussen overheden op stads-, staats- en federaal niveau. Naar verluidt heeft het IOC in het geheim zelfs aan Londen gevraagd of het de Spelen opnieuw zou wil organiseren voor het geval Brazilië er niet in slaagt zich voldoende voor te bereiden.

Losse schroeven
Hoewel de leden van het Olympisch comité hun scherpe bewoordingen ondertussen wat hebben afgezwakt en hun vertrouwen hebben uitgesproken in de capaciteiten van gaststad Rio, staan de Spelen nog altijd op losse schroeven. Voorbeeld: in aanloop naar de Olympische Spelen van 2012 in Londen was 80 procent van alle benodigde stadions en infrastructuur afgebouwd 500 dagen vóór het evenement. In Rio de Janeiro is naar schatting pas tien procent van de benodigde bouw- en energieprojecten afgemaakt terwijl een kwart van de projecten nog altijd niet is ingepland.

Bouwwoede
Om de achterstallige werkzaamheden op tijd te voltooien zal Rio in het jaar dat ze nog rest verwoed moeten gaan bouwen, een belangrijk probleem is dat aan zulke last-minutebouwactiviteiten een hoger prijskaartje hangt, een bedrag dat door de overheid zal moeten worden opgehoest – met publiek geld. Hoe zal het Braziliaanse volk, dat in aanloop naar het WK nog massaal de straat opging om de protesteren tegen de hoge regeringsuitgaven, omgaan met nóg een exorbitant duur sportevenement?