Spring naar de content

Overzicht: de absolute winnaars van de Britse verkiezingen

De parlementsverkiezingen hebben in Engeland geleid tot een politiek bloedbad. David Cameron (de Conservatieven) heeft een absolute meerderheid. Behalve hij en SNP-leider Nicola Sturgeon, zijn alle partijleiders afgetreden. Wie zijn de winnaars van de Britse verkiezingen?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sebas Bouquet

2015-05-08 06:21:14 epa04737840 British Prime Minister David Cameron and his wife Samantha greet members of the press outside the Conservatives headquarters in London, Britain, 08 May 2015.  Cameron appeared to be heading for a second term in office as an exit poll and early results suggested his Conservative Party would win enough seats to form a minority government.  EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

David Cameron
Alleen regeren. Dat zou voor de huidige premier en partijleider van de Conservatieven weleens het resultaat kunnen zijn van de Britse verkiezingen. De partij is zeker van 326 van de 650 zetels in het Lagerhuis, dat kan nog oplopen. Dit betekent dat Cameron een belangrijke verkiezingsbelofte heeft na te komen: een referendum over het wel of niet blijven in de EU.

De Liberaal Democraten, de coalitiepartner van de Conservatieven, lijden zware verliezen en houden mogelijk minder dan tien van de 56 zetels over. Vicepremier en partijleider Nick Clegg stapt als gevolg daarvan op als partijleider.

BRITAIN-VOTENicola Sturgeon
Door 56 van de 59 zetels in Schotland te bemachtigen, heeft de Schotse Nationale Partij (SNP) vrijwel de hele Schotse kaart geel gekleurd. De SNP heeft Labour hiermee totaal weggevaagd uit Schotland. De Britse Labourleider Ed Miliband heeft zijn biezen al gepakt; een zege voor SNP-leider Nicola Sturgeon.

Maar er zijn meer slachtoffers: Douglas Alexander (Labour) en Jim Murphy (Labour Schotland) raken hun zetel kwijt, en Liberal Democrat-prominent Paddy Ashdown beloofde zijn hoed op te eten als de exitpolls kloppen. Zijn partij duikelde van 57 naar 10 zetels. De ruime overwinning van Sturgeons SNP lijkt dus vooral slachtoffers te maken, maar de partijleider mag vooral ook tot een van de grote winnaars worden gerekend. 

BRITAIN-VOTEMhairi Black
Een van de meest verrassende winnaars is Mhairi Black, een twintigjarige studente van de Schotse Nationale Partij (SNP). Ze versloeg Labour-gigant Douglas Alexander en is daarmee het jongste toetreder tot het parlement sinds 1667; toen werd de dertienjarige Christopher Monck gekozen.

In Paisley and Renfrewshire South in Zuidwest-Schotland behaalde Black 23.548 stemmen en daarmee wist ze meer kiezers achter zich te scharen van Douglas Alexander (Labour), de schaduwminister van Buitenlandse Zaken.

Onderwerpen