Spring naar de content

AZ stuurt NAC de nacompetitie in, PSV vestigt clubrecord

AZ heeft NAC Breda zondag richting de nacompetitie gestuurd. De ploeg van trainer John van den Brom stond voor eigen publiek in Alkmaar lang met 2-1 achter, maar pakte in de slotfase alsnog de winst, het werd 3-2. Daardoor gaat NAC samen met Go Ahead Eagles de nacompetitie in en blijft AZ in de race voor de felbegeerde derde plaats.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Voor beide clubs stond nog veel op het spel en dat leidde tot een vermakelijke wedstrijd in Alkmaar, met kansen over en weer. Ruben Ligeon was in de negende minuut namens de bezoekers uit Breda dichtbij een doelpunt, maar het schot van de rechtsback belandde op de lat. Drie minuten later was het aan de andere kant raak. Steven Berghuis trok vanaf de rechterkant naar binnen, combineerde met Markus Henriksen en knalde de bal met links van grote afstand in de korte hoek langs doelman Jelle ten Rouwelaar voor 1-0. AZ gaf die voorsprong echter in een tijdsbestek van vijf minuten uit handen.

Dabney dos Santos van AZ in duel met Uros Matic van NAC.

Jeffrey Sarpong schoot in de 34e minuut de gelijkmaker binnen na een slimme pass van Mats Seuntjens en kort daarna kwam NAC zelfs op voorsprong via topscorer Adnane Tighadouini. De aanvaller kreeg de bal uit een hoekschop plotseling voor zijn voeten en passeerde doelman Esteban met een bekeken schot (1-2). Met die stand had NAC ineens weer uitzicht op rechtstreekse handhaving, maar de geel-zwarte brigade gaf dat hoopvolle perspectief in de slotfase weg. Nadat Robert Mühren voor de gelijkmaker had gezorgd, schoot Aron Jóhannsson de thuisclub naar de winst en NAC naar de nacompetitie.

Geen spektakel
In Amsterdam hielp Viktor Fischer Ajax aan een zege  tegen SC Cambuur. De Deen tekende voor twee treffers in de ArenA, Lasse Schöne maakte de derde. Fischer vierde zijn eerste doelpunten na een zware hamstringblessure, die hem ruim een jaar aan de kant hield.  Ajax wilde de fans in de laatste thuiswedstrijd van het seizoen spektakel bieden, maar slaagde daar vooral in de eerste helft onvoldoende in. Net als in de laatste wedstrijden kon de onttroonde kampioen onvoldoende camoufleren dat het al weken nergens meer om speelt.

Moederdag
De beleidsmakers van Ajax zijn dan ook al volop bezig met het volgende seizoen, dat al eind juli begint met een optreden in de voorronde van de Champions League. Ajax verwelkomde afgelopen week al Nemanja Gudelj als aanwinst voor het nieuwe voetbaljaar. Trainer De Boer hoopt ook dat Rafael van der Vaart snel zijn jawoord geeft. De ervaren middenvelder staat open voor een terugkeer naar Amsterdam maar heeft ook laten doorschemeren dat Ajax niet zijn eerste optie is.  Niklas Moisander speelt volgend seizoen zeker niet meer voor Ajax. De verdediger vertrekt naar Sampdoria en voetbalde tegen SC Cambuur voor het laatste in de ArenA. Voorafgaand aan de wedstrijd kwamen de spelers van Ajax met hun moeders het veld opgelopen, om hen in het zonnetje te zetten voor moederdag.

Ajax-speler Niklas Moisander komt hand in hand met zijn moeder het veld op voorafgaand aan de wedstrijd tegen Cambuur.

Clubrecord voor PSV
PSV zette zondag  een clubrecord neer. De ploeg van trainer Phillip Cocu boekte tegen Heracles Almelo de 28e overwinning van dit seizoen (2-0). Het record van de Eindhovenaren stond op 27 zeges in één voetbaljaar, iets wat PSV vijf keer lukte. Dat was voor het laatst in het seizoen 2004-2005. De Brabantse ploeg kan het clubrecord volgende week nog scherper stellen door tijdens de laatste speelronde te winnen van ADO Den Haag.  Maandagavond speelt Feyenoord nog tegen Vitesse.