Spring naar de content

Adriaan van Dis wint Libris Literatuur Prijs

Maandag werd in het Amstel Hotel de Libris Literatuur Prijs 2015 uitgereikt. Zes scribenten maakten kans op de literaire titel, in 2015 voor het 22ste maal uitgereikt.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Kevin van Vliet

MET UPDATE: De Libris Literatuur Prijs 2015 is gewonnen door Adriaan van Dis voor zijn boek Ik kom terug.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Het is dit jaar aan museumdirecteur Wim Pijbes om in zijn hoedanigheid van juryvoorzitter de winnaar bekend te maken. Jaarlijks sponsort boekhandelketen Libris de literatuurprijs, die wordt uitgeloofd aan de schrijver die de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman schreef. Hij of zij (de schrijvers komen uit zowel Nederland als België) zal naar huis met 65.000 euro aan prijzengeld. Nieuwsuur doet verslag van de uitslag.

1. Wie zijn de genomineerden?
De zes schrijvers zijn geselecteerd uit een lijst met daarop de ongeveer 160 beste boeken van het afgelopen jaar. Op chronologische volgorde: Adriaan van Dis met Ik kom terug, over het leven van zijn in 2010 overleden moeder. Esther Gerritsen, die het Boekenweekgeschenk van 2016 mag schrijven, haalde de shortlist eveneens met haar roman Roxy. Verder werd Kees ’t Hart genomineerd voor zijn Teatro Olimpico, Gustaaf Peek voor Godin, Held, de Vlaamse Peter Terrin voor Monte Carlo en Niña Weijers voor haar debuutroman De consequenties. Opvallend is dat dit jaar ‘maar liefst’ twee genomineerden vrouwen zijn. In 2012 waren alle plekken op de short list ingenomen door mannen.

2. Wie wonnen de prijs eerdere edities?
Geen van de genomineerden ontving de boekprijs eerder. Vorig jaar won Ilja Leonard Pfeiffer met zijn bejubelde La Superba; in eerdere edities zegevierden auteurs als Tommy Wieringa (2013), A.F.Th van der Heijden (2012), Arnon Grunberg (2007), Arthur Japin (2004) en Abelkader Benali (2003).

3. Hoe wordt de winnaar bepaald?
De jury bestaat deze editie uit letterkundigen Jacqueline Bel, Maria Goos, Marnix Verplancke en Rob van Essen, en wordt aangevoerd door voorzitter Wim Pijbes. Zij stelden de shortlist samen en zullen besluiten wie uiteindelijk de beste Nederlandstalige roman van 2014 schreef. Op de website van de organisatie valt te lezen: “De jury van de Libris Literatuur Prijs kijkt niet naar verkoopcijfers of uitgevers, maar gaat puur af op literaire kwaliteit. (-) De jury is volstrekt onafhankelijk en wordt via een zorgvuldige procedure door het bestuur van de eveneens onafhankelijke stichting Literatuur Prijs samengesteld.”

Onder de kop Librisjury verdient geen prijs verscheen vorige week echter een kritische beschouwing van het juryrapport door Volkskrant-criticus Arjan Peters. Peters schrijft dat het rapport vol taalfouten, contradicties en dodelijke complimenten stond, en alleen over Roxy van Esther Gerritsen werd geschreven zonder fouten en valse lof.

Of dit een voorteken is voor de uitslag, dat ziet u vanavond vanaf 20.00 bij Nieuwsuur.