Spring naar de content

Griekenland blijft verbazen, aandelenbroker DeGiro beperkt Griekse beurshandel

Gisteren was er in Brussel weer een rondje overleg van de ministers van Financiën in de Eurogroep en – alsof hij nooit opzij is geschoven – Yanis Varoufakis vertegenwoordigde daar gewoon zijn land. Douze points, zou ik zeggen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Dr. Doom

Heel bijzonder is het dat nog maar een paar weken geleden de media over elkaar heen duikelden in hun stelligheid dat Griekenland niet in staat zou zijn om over april de salarissen en pensioenen te betalen. Ook zouden betalingen aan het IMF, te doen in mei, onhaalbaar zijn. Inmiddels weten we dat Griekenland gewoon zijn verplichtingen nakomt: salarissen en pensioenen worden betaald én twee betalingen aan het IMF, de laatste – 750 miljoen – vandaag vervallend maar naar het schijnt al gisteren gestort.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

De onderhandelaars namens de rest van ons moeten daar wel wanhopig van worden. Ze voeren de media met gekleurde informatie over het onvermogen van Griekenland om z’n verplichtingen na te komen, de media schrijven het braaf op en over maar de feiten zijn steeds weer anders: Griekenland betaalt wél. Tot nu toe.

Intussen verstuurde Nederland’s snelst groeiende aandelenbroker DeGiro gisterenavond om 22.00 uur een mail aan zijn klanten. Ze worden daar knap nerveus. De integrale tekst:

Met betrekking tot het beleggen in en het aanhouden van Griekse effecten, dienen klanten zich bewust te zijn dat het bijbehorende risico voor rekening van de klant is. De uitkomst van de huidige politieke en economische situatie is onvoorspelbaar. Hierdoor kan DEGIRO niet langer margin verstrekken op Griekse effecten. Ook is de mogelijkheid tot het inlenen (short gaan) op Griekse effecten stopgezet. Als gevolg hiervan zijn alle Griekse effecten teruggezet naar risicocategorie D.

DEGIRO begrijpt dat deze maatregelen onze dienstverlening in Griekse effecten beperkt. Deze maatregelen worden echter nodig geacht om het risico en de blootstelling van DEGIRO, betrokken partijen en alle klanten ten opzichte van de politieke en economische situatie in Griekenland te beperken.