Spring naar de content

Prom night: de Olympische Spelen voor genderrollen

Uren ploeteren en zweten in de gymzaal waar je normaal gesproken ‘apenkooide’ of een coopertest aflegde. Om je heen honderd andere tieners, gebogen over hun papier, fanatiek schrijvend of nerveus kauwend op hun pen. Voor ruim 200.000 middelbare scholieren zijn maandag de eindexamens begonnen. Gelukkig is er licht aan het einde van de tunnel. Na de toetsen volgt namelijk het ‘belangrijkste feest van je leven’: het galabal.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Carlijn Teeven

Oké, misschien dat het in Nederland nog wel meevalt, met dat hele ‘prom’-gebeuren. Ik (zeven jaar geleden) herinner me een enkel meisje dat speciaal voor de avond een schoonheidsspecialiste aan huis had laten komen en, met de knapste jongen van school aan haar zijde, uit een gehuurde limousine stapte. Maar gelukkig waren er ook leerlingen die hun fiets voor de deur van de plaatselijke discotheek neergooide en nonchalant met hun (reeds beschonken) maten hun entree maakten.

Ondenkbaar in de Verenigde Staten, als we de gemiddelde chick flick moeten geloven. Prom night is dé avond in het leven van een Amerikaanse tiener: een beetje bruiloft is er niets bij. Een perfect verloop van het feest is dan ook wel zo gewenst. Deels is dat maakbaar: met een beetje make-up en een leuke jurk ben je al een heel eind. Maar het belangrijkste is natuurlijk de date. Een knappe en populaire leeftijdsgenoot, uiteraard van het andere geslacht, is een must om met opgeheven hoofd je carrière aan high school af te kunnen sluiten, zo lijkt het.

De ‘Olympische spelen voor genderrol’, zo omschrijft Julie Zeilinger gala’s op de website mic.com. Maar volgens het artikel zijn er ook veel tieners die de geldende regels weigeren te accepteren. Zo moet het maar eens afgelopen zijn met de jongens die altijd het meisje mee uit vragen, in plaats van andersom. Ook moet er meer ruimte komen voor leerlingen die hun vriendje of vriendinnetje van hetzelfde geslacht mee willen nemen naar het feest. (Bizar: een middelbare school in Alabama ontzegde tot vorig jaar homo’s of lesbiennes de toegang tot het jaarlijkse prom.)

Een voorbeeld kan genomen worden aan Jacob, een heteroseksuele jongen die in april zijn homoseksuele vriend Anthony mee vroeg. Nog iemand die zich niets aan lijkt te trekken van de geldende ‘regels’ is de stoere quarterback Ben Moser. Hij vroeg zijn vriendin Mary, een meisje met het syndroom van Down, hem te vergezellen naar het ‘belangrijkste feest van zijn leven’.

Het feit dat beide gevallen als nieuws werden opgepikt is ergens heel triest. Maar het zou mooi zijn als dit een begin is van het breken met de traditionele prom night-regels.

Onderwerpen