Spring naar de content

Cannes maakt zich op voor 68ste filmfestival. Dit moet u weten

Vanaf vanavond staat het Zuid-Franse Cannes twaalf dagen weer volledig in het teken van film, glamour, de Promenade de la Croisette en nog meer film. Negentien films strijden om de meest prestigieuze filmprijs, de Palme d’Or (Gouden Palm). Het filmfestival opent met het Franse drama La tête haute van Emmanuelle Bercot. Het is de tweede keer in de geschiedenis dat het festival – dit jaar de 68e editie – opent met een film van een vrouwelijke regisseur. Een vooruitblik op twee heel belangrijke weken voor de internationale filmwereld.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Sophie van Os

De keuze voor de openingsfilm La tête haute is opmerkelijk, schreef ook filmrecensent Erik Stockman van het populaire weekblad Humo. En niet omdat de regisseur een vrouw is. De film zou nauw aansluiten bij de geest van Cannes: een sociaal drama, en niet het glimmer en glamour waarmee het festival nog wel eens wordt geassocieerd.

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Stockman verwacht dat regisseur Paolo Sorrentino de Palme d’Or wint voor de film Youth, waarin twee oudere mannen terugblikken op hun leven. Filmrecensent Coen van Zwol van NRC vindt het moeilijk om te voorspellen welk films eruit zullen springen tijdens de 68ste editie van het filmfestival. Er is volgens hem weinig informatie beschikbaar, en er zijn geen trailers te vinden.

In de strijd om de Gouden Palm strijden meer nieuwe films van gerenommeerde regisseurs mee, zoals de sprookjesfilm The Tale of Tales van Matteo Garrone, Todd Haynes en Gus van Sant.

Naast de Gouden Palm worden er ook prijzen uitgereikt in de categorieën Beste acteur, Beste actrice, Beste regie en Beste scenario.

Nederland zal dit jaar niet zijn vertegenwoordigd op het filmfestival. Althans, er is geen productie van Hollandse bodem geselecteerd voor de belangrijkste onderscheiding. Tijdens het nevenprogramma, de Short Film Corner, worden wel acht Nederlandse films vertoond, onder meer het regiedebuut van actrice Hanna Verboom, Alice.

Met de Ubercopter
De omstreden taxidienst Uber speelt slim in op het grote filmfestijn en heeft een helikopterdienst in leven geroepen onder de naam Ubercopter, een helikopter die filmsterren vanaf het vliegveld naar het filmfestival brengt. Voor 160 euro kunnen vier passagiers naar de helikopterstandplaats worden gevlogen in zeven minuten. Daar vandaan worden de beroemdheden passend in een limousine vervoerd naar het centrum van Cannes.

Het filmfestival van Cannes duurt van 13 tot en met 24 mei. Het volledige programma leest u hier.