Spring naar de content

Populair op Google: hoeveel kost een slaaf in Mauritanië?

Maandelijks gebruiken zo’n 1,17 miljard mensen wereldwijd Google Search om antwoorden te krijgen op allerlei vragen. Hoe kan ik mijn Facebook verwijderen? Waarom is de lucht blauw? Wat kost een glas bier in Finland? Het Amerikaanse Fixr was vooral benieuwd in het laatste type vraag, en onderzocht per land van welk product of welke dienst Google-gebruikers de prijs willen weten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Jesse Voorn

Weten wat het kost, dat willen we in Nederland graag, maar dat betekent niet dat in het buitenland ook naarstig wordt gezocht naar de juiste prijs. En de populairste wat-kost-het-zoekopdracht (how much does a […] cost in […]?) verschilt nogal per land. In het geval van Nederland zoekt men wereldwijd het niet meest naar het Red Light District, wiet of tulpen, maar naar de kosten van een studie.

Hieronder ziet u de meest populaire zoektermen per werelddeel.

Europa
Bron: Fixr

Zoektermen voor Europese landen betreffen veelal de praktische zaken: kosten van studeren (Nederland, Zweden), wonen (Wit-Rusland) en het kopen van bier en voedsel (Zuid-Europese landen). Maar er zijn ook uitzonderlijke searches. Zo vraagt men zich af hoeveel het kost om in Rusland in een MiG (jachtvliegtuig) te vliegen, hoeveel een Rolex-horloge kost in Zwitserland en wat het tarief is van een prostituee in Oekraïne en Bulgarije.

Azie
Bron: Fixr

De zoekresultaten voor Aziatische landen lopen erg uiteen. Er wordt veelal gezocht naar voedsel, maar ook willen veel Google-gebruikers weten wat een koe (Bangladesh) of een kameel (India) kost. China komt het meest voor in de zoekresultaten in relatie tot de kosten van elektronische apparatuur. In het geval van Libanon is dit de PlayStation 3, in Koeweit een Lamborghini, in Armenië een tapijt, in Iran een nier en in Japan watermeloenen.

Noord-Amerika
Bron: Fixr

De vraag ‘Wat kost een paspoort in Canada’ is een erg populaire zoekterm in Noord-Amerika. Verder wordt er vooral gezocht op de kosten van een patent (Verenigde Staten), de sigaar (Cuba) en cocaïne (Honduras).

Zuid-Amerika
Bron: Fixr

In Zuid-Amerika vonden Google een aantal opvallende populaire zoekacties. In Brazilië, bekend om het sekstoerisme, wordt massaal gezocht naar de kosten van prostitutie, hetzelfde geldt voor Uruguay. De Panamahoed is een veel gebruikte zoekterm in Ecuador, in het geval van Argentinië is dat bier, en voor Chili is dat de prijs van cocaïne.

Afrika
Bron: Fixr

Op het Afrikaanse continent lopen de zoekresultaten sterk uiteen. Overwegend voedsel, brandstof en vee zijn veelgebruikt in Google Search. We willen veelal weten hoeveel een laptop kost in Ghana, hoeveel diamanten kosten in Sierra Leone, en hoeveel (jawel) een slaaf kost in Mauritanië.

Australie
Bron: Fixr

In Nieuw-Zeeland wordt vooral gezocht naar de prijs van een sterilisatie van de man (vasectomie). In Australië is men ironisch genoeg weer geïnteresseerd in de kosten van een ivf-behandeling.

Antartica961
Bron: Fixr

In relatie tot Antarctica wordt vooral veel gezocht naar land. Gelukkig is er daar veel van.