Indrukwekkend: Rotterdam herdenkt bombardementen 75 jaar geleden

Sebas Bouquet 13 mei 2015 Leven

Op 14 mei 1940 werd Rotterdam platgebombardeerd. 75 jaar later staat de stad stil bij het verwoestende bombardement door de Duitse luchtmacht, waar begin dit jaar filmbeelden van opdoken. Ter herinnering portretteerde Gers! de stad door de ogen van de bewoners.

In naam van
In naam van een ieder die zijn leven liet, alleen achter is gebleven, zo klinkt de eerste zin van de film waarin een portret wordt geschetst van de Rotterdammer. Samen of alleen kijkt jong en oud naar de hemel en monumenten, beelden die herinneren aan het kapotgeschoten verleden van de stad.

Duitsers filmden verwoesting van Rotterdam
Het Duitse Bundesarchiv heeft beelden in het bezit van na de verwoesting. In februari van dit jaar werden deze beelden vrijgegeven. Opmerkelijk is dat de Duitsers de kapotgeschoten stad zelf filmden. Dat gebeurde enkele maanden na de bombardementen, in augustus 1940.

Herdacht
Door heel Rotterdam zijn er op 14 mei herdenkingen. Om 12 uur start de dag met een gedachtenisbijeenkomst in de Laurenskerk. Ten tijde dat de Duitsers de bombardementen uitvoerden op de stad, omstreeks half twee, zullen de kerkklokken binnen de brandgrens twee minuten lang luiden ter nagedachtenis aan de slachtoffers. De dag eindigt met de Brandgrensrun, een hardloopwedstrijd waarmee de organisatie een nieuwe generatie bewust wil maken van het bombardement en de gevolgen ervan. Verspreid over de dag zijn er nog vele andere herdenkingen.

Reageer op artikel:
Indrukwekkend: Rotterdam herdenkt bombardementen 75 jaar geleden
Sluiten