Spring naar de content

Cultuuragenda: WijkSafari Bijlmer, FotoFestival Naarden & Jules de Corte

Elk weekend selecteert HP/De Tijd drie culturele evenementen die een bezoek waard zijn. Deze week: Adelheid Roosen neemt u mee op safari door de Bijlmer, het FotoFestival Naarden en een tentoonstelling over het leven en werk van Jules de Corte.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Nick Muller

WijkSafari Bijlmer
Het is een inmiddels beproefd concept: de WijkSafari. Theatermaakster Adelheid Roosen verkent, en het publiek, de wijk waarin dit theatrale locatieproject zich afspeelt. Na edities in Amsterdam Slotermeer, Utrecht Ondiep en Utrecht Zuilen is het nu de beurt aan Amsterdam Bijlmer. Te voet, in de bus en achterop de scooter van een scooterboy of -girl maakt u een vier uur durende reis door deze wijk. De groep theatermakers hebben de buurt en de buurtbewoners als het ware geadopteerd: na een research- en ontmoetingsperiode van enkele maanden heeft Roosen, met in haar kielzog enkele theatermakers, vier routes uitgestippeld. Samen met buurtbewoners hebben ze scènes ontwikkeld, die zich afspelen in bijvoorbeeld het huis van een van deze bewoners, die de basis vormen voor deze voorstelling.

De WijkSafari Bijlmer is mee te maken van 11 mei 2015 tot en met 26 juni 2015. Meer informatie vindt u hier.

FotoFestival Naarden
Het FotoFestival Naarden toont iedere twee jaar een overzicht van de ontwikkelingen binnen de Nederlandse fotografie. Dit jaar is het thema water. Zo’n veertig fotografen laten op verschillende plaatsen in de stad zien welke interpretatie ze aan dit thema hebben gegeven. Neemt u vooral ook eens een kijkje op de pagina waar alle deelnemende fotografen kort iets over zichzelf vertellen en iets van hun werk laten zien. De foto’s zijn werkelijk een lust voor het oog.

Het FotoFestival Naarden vindt plaats van 14 mei 2015 tot en met 21 juni 2015. Meer informatie over dit festival vindt u hier.

Tim Tadder, een van de deelnemende fotografen: Hoofdbeeld
Tim Tadder: Hoofdbeeld


Jules de Corte
Hij maakte zich onsterfelijk met de liedjes Ik zou weleens willen weten’ en ‘Als je overmorgen oud bent’: Jules de Corte (1924 -1996). Toch dreigt de blinde zanger, amper twintig jaar na zijn dood, in de vergetelheid te raken. Reden voor het Graafs Museum in Grave om een tentoonstelling op te zetten over het werk en leven van de uit Deurne afkomstige kleinkunstenaar. De collectie van de tentoonstelling bestaat uit objecten die het museum in bruikleen heeft gekregen van de weduwe van de De Corte. Onder meer zijn stemvork, zijn platen en de prijzen die hij heeft ontvangen voor zijn oeuvre zijn er te zien. Een mooi, klein eerbetoon aan een van ’s lands grootste kleinkunstenaars – voor alles wat wij weleens wilden weten over Jules de Corte.

De tentoonstelling Jules de Corte: Ik zou weleens willen weten is tot en met 30 augustus 2015 te zien in het Graafs Museum in Grave. Meer informatie vindt u hier.