Nieuw-Zeeland kiest nieuwe vlag: de tien meest absurde inzendingen

Nieuw-Zeeland is vooral bekend om zijn¬†prachtige natuur. Niet voor niets werd het land gekozen als de locatie voor Midden-Aarde, de fictieve wereld van filmtrilogie√ęn¬†The Lord of the Rings¬†en¬†The Hobbit.¬†Daarnaast is Nieuw-Zeeland¬†vooral bekend om zijn¬†imposante rugbyteam,¬†The All Blacks,¬†en het feit dat er meer schapen dan mensen voorkomen.

De Nieuw-Zeelandse (boven) en Australische vlag.
De Nieuw-Zeelandse (boven) en Australische vlag.

Maar wie de vlag van Nieuw-Zeeland moet aanwijzen, staat dikwijls voor een moeilijke taak, want de nationale lap stof van het land is niet bijster origineel. Een¬†Union Jack,¬†en vier rode sterren in de vorm van een kruis. De gelijkenis met grote broer Australi√ę is treffend. De Australi√ęrs hebben een vlag met vijf witte sterren. Tussen de twee landen heerst een vriendelijke rivaliteit, en zodoende¬†wordt de gemiddelde¬†Kiwi¬†niet graag voor¬†Ozzie¬†aangezien, en vice versa.

Eind vorig jaar vond de regering het tijd om de oude koloniale tijd achter zich te laten, en de weg vrij te maken voor een nieuwe banier. Maar wat moet het dan wel worden? Het kenmerkende zilveren varenblad, dat veel voorkomt in het land en al veelvuldig gebruikt wordt door allerlei sportteams, ligt erg voor de hand.

Maar de opties zijn legio, en op de site van de regering kan iedereen met een Nieuw-Zeelands paspoort en een computer met het Microsoft-tekenprogramma Paint zijn of haar eigen ontwerp uploaden. En dat levert een aantal creatieve (lees: ronduit absurde) ontwerpen op, waaruit een selectie gemaakt wordt waar door het volk op gestemd kan worden. De definitieve beslissing óf de vlag vervangen gaat worden, valt in 2016.

Kleine kans dus dat een van de tien onderstaande ontwerpen daadwerkelijk de nieuwe vlag van Nieuw-Zeeland wordt, maar stiekem hopen mag natuurlijk altijd. Een selectie van de tien leukste ontwerpen, met beschrijving van de bedenker.
NZ1
NZ2
NZ3NZ5 NZ6 NZ7 NZ8 NZ9 NZ4


NZ10

Meer leuke content? Like ons op Facebook