Spring naar de content

Het probleem vrouwenmagneet Jasper Cillessen

Groezelig mos op sluisdeuren, parende naaktslakken, testbeeld of een door z’n poten gezakte plofkip. Zomaar wat zaken die meer uitstraling hebben dan Jasper Cillessen. Tenminste, dat dacht ik. Op de website van Voetbal International las ik echter dat de doelman van Ajax en het Nederlands Elftal een ‘vrouwenmagneet’ is.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Tim Jansen

Deze wijsheid is ontleend aan een onderzoekje van marketingbureau Repucom. Volgens hun reputatieonderzoek vinden Nederlandse vrouwen Cillessen de meest sympathieke speler van de Eredivisie. Nu houd ik het voor mogelijk dat sympathiek niet gelijkstaat aan vrouwenmagneet. Misschien zien Hollandse vrouwen Cillessen meer als een broertje. Dat kan. Maar stel dat er een kern van waarheid in de conclusie van Voetbal International zit en dat de keeper inderdaad een vrouwenmagneet is. Dat lijkt me voor veel mannen zorgwekkend nieuws.

Onsympathiek is de doelwachter niet, maar ondraaglijk saai wel. Zijn karakter is vlakker dan het landschap tussen Zeewolde en Lelystad. Een uitspatting betekent in zijn geval dat hij zichzelf in de kroeg trakteert op een glaasje sinas. Iedere maand bezoekt Cillessen hetzelfde Chinese restaurant in zijn geboortestreek dat waarschijnlijk De Muur of Peking heet. Dan mompelt hij zijn vaste bestelling ‘bami, babi pangang en doe ook maar wat van die loempiaatjes’. De zalvende Aziatische muziek mist zijn uitwerking niet. Aan tafel worden niet meer woorden gewisseld dan strikt noodzakelijk. Op woensdag belt hij rond 7 uur zijn moeder om aan te kondigen hoe laat hij deze zondag langskomt. Iedere donderdag hoeft zijn vriendin – sorry dames, hij is bezet – niet te vragen of hij het vuil buiten wil zetten. Hij doet dat uit zichzelf en weet immer of de groene dan wel grijze bak buiten gezet moet worden. Het handige vuilophaalschema dat aan het begin van het jaar door de gemeente is verstrekt en onder een koelkastmagneet in de vorm van een fruitmand is opgehangen – voor het geval dat – gunt hij geen blik waardig.

Waar deze onverstoorbaarheid toe zal leiden is zo duidelijk als de bestemming van een hamster in een tredmolen. De absolute top. Hij is nu al de beste van Nederland, maar is hard op weg naar de absolute wereldtop. En die saaie uitstraling? Ach, Cillessen is zich ervan bewust en trekt zich er niets van aan. Ballen tegenhouden, zoals de keeper zijn vak ooit tegenover Ajax Life omschreef, is gewoon doen wat hij moet doen. “Een keeper hoeft geen showman te zijn. Als je mooie reddingen verricht, krijg je vanzelf uitstraling”, aldus Cillessen. Een onzinnige redenering natuurlijk. Liefde mag weliswaar door de maag gaan, maar Gordon Ramsay kan nog 100 fantastische maaltijden koken. Hij blijft een klootzak.

En zo kan Jasper Cillessen nog honderden ballen uit de kruising ranselen. Zijn naturelle expressie is die van een treurwilg. Of hij nou een spits op geniale wijze heeft afgestopt, sinas drinkt of het vuil buiten zet. De blik staat op standje protestantse doodgraver. En dat maakt voor de vrouwenjacht niets uit. Rust, reinheid en regelmaat. Dat is wat de vrouwtjes willen. Spierbundels, bon-vivants, trendsetters, hipsters, humoristen en bourgondiërs. Jasper Cillessen geeft ze het nakijken. Hij is, louter metaforisch, de lachende derde.