Spring naar de content

Record voor ‘knetterend topwerk’ Mondriaan

Het kunstwerk Compositie No III (compositie met Rood, Blauw, Geel en Zwart) van de Nederlandse schilder Piet Mondriaan verkeert in ‘absolute topconditie’, waardoor het een recordbedrag van 50 miljoen dollar (44,4 miljoen euro) heeft kunnen opbrengen. Hiermee is Victory Boogie Woogie, in 1997 door de Nederlandse staat gekocht voor 37 miljoen euro, niet langer het duurste werk van Mondriaan. Dat schrijft ANP.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: De Redactie

“Dit werk is nauwelijks behandeld, het is in originele staat. Als je goed naar de strakke lijnen en vlakken kijkt die Mondriaan altijd maakt, dan zie je het zachtjes knetteren. Die penseelstreken, het is van een uitzonderlijke kwaliteit”, zegt Mondriaan-liefhebber en hoofdconservator Hans Janssen van het Gemeentemuseum Den Haag.

Daarnaast zaten er in de zaal van veilinghuis Christie’s in New York acht mensen tegen elkaar op te bieden. De vooraf verwachte opbrengst van 15 miljoen tot 25 miljoen dollar, werd daardoor ruim overtroffen. “Ze hebben elkaar de tent uitgevochten”, zegt Janssen.

Gemeentemuseum
Het werk gaat nu pas voor de derde keer van hand tot hand, dat draagt ook bij aan de kwaliteit van het schilderij. Het is niet bekend welke verzamelaar Compositie No III heeft aangeschaft, maar zo snel als Janssen dat weet, zal hij hem of haar benaderen. “Dat werk zou zo goed tot zijn recht komen in het Gemeentemuseum, naast de andere werken van Mondriaan die we hebben hangen.”

Mondriaan is een lastige kunstenaar, stelt Janssen. “Het is moeilijk in te schatten wat zijn werken zullen opleveren. Vorige week ging er een werk onder de hamer voor ‘slechts’ 7 miljoen. Mondriaan is voor de echte liefhebbers, niet per se voor verzamelaars.”

Lyrisch
Carel Blotkamp, kunstenaar en emeritus hoogleraar moderne kunst aan de Vrije Universiteit Amsterdam, beaamt dat. “Kunstkenners en museumhouders zijn lyrisch over Mondriaan. Hij is een van de grootste, zo niet dé grootste kunstenaar van de 20e eeuw. Maar vanuit particulieren is er minder belangstelling voor zijn werk. En dat is juist de hoek waar mensen geld hebben om kunst te kopen.”

Deze week werd het schilderij Les femmes d’Alger (Version O) van Pablo Picasso voor een absoluut recordbedrag van 179 miljoen dollar (ruim 160 miljoen euro) verkocht. Het is daarmee het duurste schilderij dat ooit is geveild. “Dit soort kleurrijke werken zijn heel geliefd onder particulieren. En de ‘nieuwe rijken’, mensen uit China en het Midden-Oosten kunnen zich dit veroorloven”, zegt Blotkamp.

Onderwerpen